ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Το «Πενέλοπι-γκέιτ» ρίχνει τα ποσοστά του Φιγιόν

fillon_5_0

Ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο πιο πιθανός νικητής των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται εν μέσω του «Πενέλοπι-γκέιτ» που αντιμετωπίζει τις τελευταίες μέρες ο συντηρητικός του αντίπαλος Φρανσουά Φιγιόν.
Η δημοσκόπηση της εταιρίας Elabe για την εφημερίδα Les Echos έγινε στις 30 και 31 Ιανουαρίου και έδειξε αύξηση της τάσης ψήφων τόσο για τον Μακρόν όσο και για την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, με τον Φιγιόν, που ήταν φαβορί μέχρι την προηγούμενη βδομάδα, να μην μπαίνει στο δεύτερο γύρο.
Η Elabe είχε δύο σενάρια. Η πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο υπέρ του Μακρόν ήταν σταθερή έως μία μονάδα πάνω στο 22-23 τα εκατό ανάλογα με το σενάριο. Το σκορ της Λε Πεν για τον πρώτο γύρο ήταν ανεβασμένο κατά 3 μονάδες στο 26-27 τα εκατό.
Το ποσοστό του Φιγιόν έπεσε 5 με 6 μονάδες στο 19-20 τα εκατό. Η δημοσκόπηση έγινε λίγες μέρες μετά την δημοσίευση ότι η σύζυγός του αμοιβόταν με χρήματα των φορολογουμένων ενώ δεν εργαζόταν.
Αυτά τα ποσοστά αποκλείουν τον Φιγιόν από τον δεύτερο γύρο.
Η Elabe πρόβλεψε ότι ο Μακρόν θα νικήσει την Λε Πεν στο δεύτερο γύρο με 65 τα εκατό των ψήφων. Αν ο Φιγιόν τελικά είναι υποψήφιος στο δεύτερο γύρο, θα νικήσει επίσης την Λε Πεν αλλά με ποσοστό 59 τα εκατό.
Η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη είναι η δεύτερη που γίνεται μετά την δημοσιοποίηση της αργομισθίας της Πενέλοπη Φιγιόν και την έναρξη της επίσημης ανακριτικής διαδικασίας.
Την Τρίτη η Γαλλική αστυνομία έκανε έρευνα στη Βουλή και το ζεύγος ανακρίθηκε την Δευτέρα για πέντε ώρες. Ήδη τα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος εξετάζουν «Plan B» χωρίς τον Φιγιόν.

Το ποσοστό που χωρίζει στην πρόθεση ψήφου τον συντηρητικό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν από τον ανεξάρτητο Εμμανουέλ Μακρόν, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία είναι 1%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε το ινστιτούτο Kantar Sofres-Onepoint για το τηλεοπτικό δίκτυο RTL, την δεξιά εφημερίδα Figaro και το κανάλι της βουλής LCI ρωτώντας 1.032 άτομα.
Σε περίπτωση που διεξαχθεί η ψηφοφορία χωρίς τη συμμετοχή του Φρανσουά Μπαϊρού, η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, συγκεντρώνει ένα ποσοστό 25%. Πίσω της ακολουθεί με τρεις μονάδες διαφορά (22%) ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος, όμως, νιώθει καυτή την ανάσα στο σβέρκο του του Εμμανουέλ Μακρόν με 21%.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top