ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Υπό επίσημη έρευνα ο Φρ. Φιγιόν

Francois Fillon, former French Prime Minister and the Republicains partry candidate in the French presidential elections, speaks at the National Federation of Hunnters General Assembly in Paris, France, March 14, 2017.   REUTERS/Christian Hartmann

«Είναι αποδεδειγμένο ότι η εργασία της συζύγου μου ήταν πραγματική και όχι πλασματική», είπε ο Φρανσουά Φιγιόν, ο συντηρητικός υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία, κατά τη χθεσινή ακρόασή του από τους ανακριτές.
Όπως έγινε γνωστό, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, αλλά διάβασε ένα κείμενο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τη «Λε Φιγκαρό».
«Αποφασίσατε να με καλέσετε βιαστικά, για γεγονότα που χρονολογούνται εδώ και μια 20ετία. Είναι σε γνώση σας ότι αφιερώνω τις μέρες μου στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν σε 40 μέρες. Σέβομαι το δικαστικό θεσμό και το έργο που σας έχει αναθέσει ο νόμος. Περιμένω να έχω την ίδια αντιμετώπιση που έχουν όλοι οι πολίτες στη χώρα μας, χωρίς βιασύνη και με μόνο μέλημα την απόδοση δικαιοσύνης με πλήρη αμεροληψία», πρόσθεσε.
Αφού πλέον ο Φιγιόν είναι επισήμως «υπό δικαστική έρευνα», οι δικηγόροι του μπορούν πια να μελετήσουν τον φάκελο που έχουν στα χέρια τους οι ανακριτές.
Δικαστική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι η απόφαση της Τρίτης φέρνει τον Φρ. Φιγιόν ένα βήμα πιο κοντά στην δίκη και καλύπτει ευρύ φάσμα κατηγοριών: υποψία υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος, συνενοχή σε κατάχρηση πόρων, αποδοχή πόρων χωρίς σωστή δήλωση. Η υπεξαίρεση μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Οι τρεις ανεξάρτητοι ανακριτές που έχουν πλέον αναλάβει το θέμα, θα πρέπει να ακούσουν τους πάντες εξ αρχής, να εξετάσουν μάρτυρες κατ’ αντιπαράσταση ή να καλέσουν νέους μάρτυρες, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία αμφισβητώντας ορισμένα σημεία του κατηγορητηρίου.
Ο δικαστικός αγώνας μπορεί να διαρκέσει μήνες. Σε περίπτωση που ο Φιγιόν εκλεγεί πρόεδρος, η διαδικασία θα παγώσει κατά την περίοδο της θητείας, γιατί ο πρόεδρος καλύπτεται από ασυλία.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top