ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: 200.000 διαδηλωτές κατά των μεταρρυθμίσεων Μακρόν

france-protests

200.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας την Πέμπτη στο κάλεσμα των συνδικάτων κατά της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Μακρόν.
Επτά ενώσεις που εκπροσωπούν εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα τέθηκαν επικεφαλής απεργιών και διαδηλώσεων και το ένα τρίτο των εργαζόμενων στους σιδηροδρόμους πήραν μέρος στις διαδηλώσεις ενάντια στην προσπάθεια Μακρόν να αναμορφώσει το γαλλικό κράτος.
Με βάση τα στοιχεία της αστυνομίας στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα πήραν μέρος 200.000 άτομα, 49.000 από αυτούς στο Παρίσι. Η CGT, που είναι το μεγαλύτερο συνδικάτο στον δημόσιο τομέα, υπολόγισε την συμμετοχή σε πάνω από μισό εκατομμύριο.
Λιγότερα από τα μισά τρένα TGV της χώρας ήταν σε λειτουργία ενώ επηρεάστηκαν οι πτήσεις, σχολεία, νηπιαγωγεία, βιβλιοθήκες και άλλες υπηρεσίες όπως η αποκομιδή των σκουπιδιών.
Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να «καταστρέψει τις δημόσιες υπηρεσίες».
«Φαίνεται να θεωρούν ότι στη Γαλλία ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κάνει τα πάντα και ότι δεν χρειαζόμαστε δημοσίους υπαλλήλους σαν εμένα. Αλλά η Γαλλία μας χρειάζεται. Αν δεν είμαστε εδώ, η χώρα δεν είναι εντάξει» λέει η δημοτική υπάλληλος Μαρίν Μπρινό.
Η αστυνομία έρριξε δακρυγόνα και νερό στο κέντρο του Παρισιού στις σποραδικές συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με μασκοφόρους νέους που φαίνεται να είναι ακροαριστεροί αναρχικοί.
Αλλά ενώ οι μετακινήσεις φάνηκε να είναι προβληματικές σε κάποιες περιοχές, ιδιαίτερα στα προάστια του Παρισιού, η επίδραση των απεργιών ήταν χαμηλή με βάση προηγούμενες απεργίες.
Η 22α Μαρτίου επιλέχθηκε για να θυμίσει την έναρξη των φοιτητικών διαδηλώσεων του 1968 που είχαν παραλύσει τη χώρα και κορυφώθηκαν στις περίφημες οδομαχίες αστυνομίας και διαδηλωτών τον Μάιο εκείνης της χρονιάς.
Χιλιάδες πήραν μέρος στις διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις όπως η Μασαλία, η Λιόν και η Ναντ. Τα νούμερα ήταν παρόμοια με τις προηγούμενες διαδηλώσεις του δημόσιου τομέα τον περασμένο Οκτώβριο. Αλλά απείχαν κατά πολύ από τις γιγάντιες διαδηλώσεις των τελευταίων 25 χρόνων όπως το 1995, 2003 ή 2010 όταν πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμου βγήκε στους δρόμους.
Ο επικεφαλής της CGT Philippe Martinez χαιρέτισε την «ισχυρή κινητοποίηση» προσθέτοντας στο Cnews ότι «η μπάλα βρίσκεται τώρα στη μεριά της κυβέρνησης». Με ανακοίνωσή της η CGT καλεί σε κινητοποίηση της βιομηχανίας στις 19 Απριλίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Canard Enchaine, ο Μακρόν είπε σε συνεργάτες του ότι αισθάνεται ήρεμος καθώς πλησίαζε η ημέρα της κινητοποίησης, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανικό».
Η κοινή γνώμη στηρίζει την προσπάθειά του να αφαιρέσει κάποια προνόμια για τις νέες προσλήψεις στον κρατικό σιδηροδρομικό φορέα SNCF, που είναι φορτωμένος με χρέη, και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι κρίσιμο τεστ ισχύος.
«Αν ο Εμμανουέλ Μακρόν ενδώσει σε μια τέτοια συμβολική μεταρρύθμιση και τόσο κοντά στην εκλογή του, η εικόνα του ως μεταρρυθμιστής θα καταστραφεί» είπε ο βετεράνος πολιτικός σχολιαστής Alain Duhamel.
Οι απεργίες της Πέμπτης είναι η έναρξη πολύμηνης κινητοποίησης των σιδηροδρομικών που έχουν ανακοινώσει παύσεις κάθε δύο μέρες από τις πέντε εργάσιμες από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.
Περίπου το ένα τρίτο των πτήσεων από και προς τα τρία αεροδρόμια του Παρισιού ακυρώθηκαν εξαιτίας της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Η SNCF είπε ότι η συμμετοχή στην απεργία ήταν 35,4 τα εκατό, και άρα μόνο δύο στα πέντε τρένα TGV ήταν εκτός λειτουργίας και τα μισά από τα περιφερειακά δρομολόγια τρένων ακυρώθηκαν.
Σύμφωνα με την μεγαλύτερη ένωση δασκάλων SNUipp-FSU, περίπου το ένα τέταρτο των δασκάλων δεν εργάστηκαν.
Η δημοτικότητα του Μακρόν έχει πέσει στο 37 τα εκατό με βάση δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, με 55 τα εκατό να έχει αρνητική άποψη για την προεδρία του, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της θητείας του.
Εξάλλου δημοσκόπηση της BVA που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, δείχνει ότι η δημοτικότητά του έχει πέσει στο χαμηλότερο μέχρι σήμερα, παρά την μείωση της ανεργίας, στο 40%. Έτσι η δημοτικότητά του έχει μειωθεί κατά 12 μονάδες από το τέλος του 2017, αν και δεν είναι χειρότερη από εκείνη των προκατόχων του στο ίδιο σημεία της θητείας.

πηγή afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top