ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: 72 δεξιοί δήμαρχοι στηρίζουν Μακρόν

macron

Σημαντικές ανακατατάξεις σημειώνονται στη Γαλλία μετά τις ευρωεκλογές. 72 δήμαρχοι που εξελέγησαν με την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων εκφράζουν πλέον με επιστολή τους την στήριξή τους στον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Καταστροφική για την δημοκρατική αντιπολίτευση αποδείχθηκε η διάβρωση του πολιτικού πεδίου στη Γαλλία μετά τις ευρωεκλογές. Ο αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων της δεξιάς Λοράν Βοκιέ υποχρεώθηκε σε παραίτηση ύστερα από το ταπεινωτικό 8,5% στις εκλογές.

Στελέχη και οπαδοί της δεξιάς βρέθηκαν ενώπιον της πικρής διαπίστωσης ότι με δεδομένη τη δεξιά πολιτική του Μακρόν από τη μία και την πετυχημένη ακροδεξιά πολιτική της Λεπέν από την άλλη, ο δικός τους χώρος έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

«Δήλωση πίστης» στον Γάλλο πρόεδρο

Έτσι στη γενική θολούρα και με ένα ακέφαλο για την ώρα κόμμα, κυριάρχησε, το «ο σώζων εαυτόν σωθήτο». Υπήρξαν παραιτήσεις υψηλών στελεχών, όπως της περιφερειάρχη Βαλερί Πεκρές και των πιστών της, για να φθάσουμε στη χθεσινή «δήλωση πίστης» στον Μακρόν 72 δημάρχων και άλλων αιρετών της δεξιάς.

Με κείμενό τους στην εφημερίδα της Κυριακής (JDD) δήλωσαν ότι «επιθυμούν την επιτυχία του προέδρου Μακρόν και της γαλλικής κυβέρνησης γιατί τίποτα δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε μια αποτυχία».

Βέβαια δηλώνοντας πίστη στον «αρχηγό», ελπίζουν να μην έχουν «μακρονικό» αντίπαλο στις δημοτικές εκλογές του 2020, για τις οποίες ξεκίνησε ήδη η καμπάνια. Επί τω έργω και επικεφαλής των ελιγμών είναι εδώ και μέρες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, από τη δεξιά προερχόμενος, που ενόψει των δημοτικών οργάνωσε μέσα στην εβδομάδα φιλικό γεύμα με 15 δεξιούς δημάρχους. Οι εναπομείναντες στους Ρεπουμπλικάνους ωστόσο κάνουν λόγου για «λιποταξία» και «προδοσία».

πηγή dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top