ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεννηματά: Δεν είναι ολοκληρωμένη λύση η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Kinima Allagis_Gennimata

Βήμα αλλά όχι ολοκληρωμένη λύση, παρά τα θετικά σημεία, χαρακτηρίζει την συμφωνία η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε σημερινή ανακοίνωση.
Στην δήλωσή της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναγνωρίζει ότι υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία στη συμφωνία, ωστόσο υπογραμμίζει ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μόνο εάν υπάρξουν αλλαγές στα σημεία της γλώσσας και της εθνικότητας και η επιστολή πρόσκλησης στο ΝΑΤΟ να αποσταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή τετράωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής τα υπόλοιπα πέντε μέλη (Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Καμίνης και -τηλεφωνικά- ο Νίκος Ανδρουλάκης) εμφανίστηκαν πιο θετικοί με τη συμφωνία, με αποτέλεσμα να διακόψουν λίγο μετά τα μεσάνυχτα και να μην εκδοθεί κοινή ανακοίνωση.
Ολόκληρη η δήλωση της κ. Γεννηματά:
«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.
Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.
Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.
Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.
Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:
·Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
·Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη τους.
Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.
Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.
Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης».
Αδιέξοδο στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου
Σε αναζήτηση κοινής στάσης έναντι της συμφωνίας για το Σκοπιανό βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής καθώς η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κατέληξε σε αδιέξοδο.
Η Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκε αρνητικά έναντι της συμφωνίας: «Είναι κακή η συμφωνία» είπε σύμφωνα με πληροφορίες προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, η Επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και ακολούθησε συζήτηση η οποία σε αρκετά της σημεία ήταν έντονη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συζήτηση που ακολούθησε ήταν έντονη αλλά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έμεινε αμετακίνητη στη θέση της που είναι αρνητική για τη συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης και Νίκος Ανδρουλάκης διατύπωσαν την άποψη ότι η συμφωνία παρά τα γκρίζα σημεία κινείται σε θετική κατεύθυνση. Και τόνισαν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί μεν να υιοθετήσει τους πανηγυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν μπορεί να εμφανιστεί και με τη «μίζερη», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, στάση του Μητσοτάκη.
Αυτή ήταν σύμφωνα με πληροφορίες και η θέση των εμπειρογνωμόνων που κλήθηκαν να πουν την γνώμη τους εκτός του Παναγιώτη Ιωακειμίδη που εκτίμησε ότι τα γκρίζα σημεία υπερτερούν των θετικών στοιχείων της συμφωνίας.
Η τετράωρη συνεδρίαση δεν κατέληξε σε κοινή ανακοίνωση με δεδομένο ότι η Φ. Γεννηματά επέμεινε στις θέσεις της.
Μετά τη συνεδρίαση η κυρία Γεννηματά είχε συζήτηση με τον Γ. Παπανδρέου και κατά πληροφορίες υπήρξε προσπάθεια για σύνταξη ενός σχεδίου ανακοίνωσης που θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές χωρίς όμως και πάλι αποτέλεσμα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η σημερινή συνάντηση που θα έχει ο Σταύρος Θεοδωράκης με τους βουλευτές του, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα μετακινηθεί από τη θέση του για επίλυση του Σκοπιανού.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top