ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Έτοιμος να παραιτηθεί από την ηγεσία του SPD ο Μ. Σουλτς

nahles-schulz

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) μετά την εσωκομματική ψηφοφορία για το κυβερνητικό πρόγραμμα ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι σκοπεύει να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην νέα κυβέρνηση, εφόσον τα μέλη του κόμματος επικυρώσουν την απόφαση για συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), τον κ. Σουλτς θα διαδεχθεί η επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD Αντρέα Νάλες.

Η ψηφοφορία των 460.000 μελών του SPD θα διεξαχθεί μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό στις 4 Μαρτίου.

«Μόνο με νέα ηγεσία μπορεί να επιτευχθεί η ανανέωση του κόμματος», φέρεται να δήλωσε ο κ. Σουλτς. Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, ο κ. Σουλτς δικαιολόγησε την απόφαση να μην είναι και αντικαγκελάριος – θέση την οποία θα αναλάβει, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς – παραπέμποντας στο γεγονός ότι και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν ήταν αντικαγκελάριος όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Σταϊνμάιερ ωστόσο δεν ήταν ούτε αρχηγός του SPD κατά την κυβερνητική του θητεία.

Ο απερχόμενος αρχηγός του SPD δήλωσε ακόμη ότι ως υπουργός Εξωτερικών θα έχει πολλές υποχρεώσεις εκτός Γερμανίας, γεγονός το οποίο, όπως είπε, δεν θα του επέτρεπε να ασκήσει επαρκώς τα καθήκοντα του Αντικαγκελάριου. Ερωτώμενος σχετικά με τον αποκλεισμό από την κυβέρνηση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σημερινού υπουργού Εξωτερικών, ο Μάρτιν Σουλτς περιορίστηκε να απαντήσει ότι ήταν αναπόφευκτη από την στιγμή που ο ίδιος αποφάσισε να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο.

Ποια είναι η Άντρεα Νάλες, η πιθανή διάδοχος του Σουλτς στο SPD;

Η πρώην υπουργός Εργασίας Άντρεα Νάλες θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του γερμανικού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών.

Η Άντρεα Νάλες φαίνεται ότι θα αναδειχθεί η ηγέτις του SPD, έχοντας ήδη αναδειχθεί επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι ο ηγέτης του κόμματος Μάρτιν Σουλτς έχει κάνει συμφωνία με την Νάλες ότι θα ήταν διάδοχός του στην ηγεσία αν αναλάμβανε το υπουργείο Εξωτερικών. Τόσο η προαγωγή της Νάλες όσο και η νέα θέση του Σουλτς πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την εσωκομματική διαδικασία.

Η Νάλες ήταν υπουργός Εργασίας στη Γερμανία μέχρι το 2017. Είναι γνωστή για τον ευθύ και παθιασμένο της τρόπο και τον Ιανουάριο έπαιξε κύριο ρόλο στην απόφαση του διχασμένου κόμματος να πάρει μέρος στις συνομιλίες για νέο μεγάλο συνασπισμό με μια φλογερή ομιλία στην συνδιάσκεψη του κόμματος.

Άνθρωποι με γνώση των πραγμάτων στο SPD ελπίζουν ότι έχει την σιγουριά που χρειάζεται στο κόμμα στην αναζήτησή του για εκσυγχρονισμό και για συμμετοχή περισσοτέρων γυναικών σε θέσεις κλειδιά.

Παρά την νέα συμφωνία, το SPD, που ακόμα αντιμετωπίζει πρόβλημα στις δημοσκοπήσεις, είναι αποφασισμένο να τονώσει το προφίλ του για να ξεχωρίσει από το CDU. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχε πάρει μόλις 20,5 τα εκατό των ψήφων, το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του, που οι αναλυτές αποδίδουν στην έλλειψη νέων ιδεών μετά από τέσσερα χρόνια κεντρισμού στη συμμαχία με την Μέρκελ.

Η 47χρονη Νάλες προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και πάντα προσπάθησε να προωθήσει τα δικαιώματα των εργατών χωρίς ωστόσο να αποξενώσει τους εργοδότες. Την περασμένη χρονιά είχε πει στους μεταλλεργάτες της ThyssenKrupp ότι «ήρθαμε εδώ για να παλέψουμε» και ότι «θα είμαι μαζί σας» . Η εταιρία πρόκειται να συγχωνευθεί με την ινδική Tata, κάτι που θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Ως υπουργός Εργασίας, θεσμοθέτησε το 2015 για πρώτη φορά στη Γερμανία τον κατώτατο μισθό εν μέσω ισχυρής αντίστασης σε μια χώρα που πάντα προτιμούσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για μεμονωμένους τομείς.

Έχει γεννηθεί στην δυτική περιοχή Άιφελ. Μπήκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κομμα σε ηλικία 18 ετών και αργότερα έφτιαξε τοπική οργάνωση κοντά στην πόλη που γεννήθηκε. Στο Πανεπιστήμιο στη Βόννη μελέτησε γερμανική φιλολογία, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες.
Το 1995 εκλέχθηκε επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος Jusos και έγινε γενική γραμματέας του SPD το 2009 πριν αφοσιωθεί στο υπουργείο εργασίας. Σύμφωνα με το λεύκωμα της τελευταίας τάξης του γυμνασίου, για την καριέρα της ήθελε να γίνει «νοικοκυρά ή καγκελάριος».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ/dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top