ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Ο Μάρτιν Σουλτς υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία

schulz

Ραγδαίες εξελίξεις στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή ανακοίνωση του υποψηφίου καγκελάριου από το στρατόπεδο του SPD.

Έπειτα από μια αξιοπρόσεκτη προεδρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μάρτιν Σουλτς είναι πλέον ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στην κούρσα για την καγκελαρία για την οποία θα αναμετρηθεί με την συντηρητική Άγγελα Μέρκελ, παρότι δεν έχει καμιά πολιτική εμπειρία σε εθνικό επίπεδο μέχρι σήμερα.

Ο Σουλτς, που ως τώρα έμεινε μακριά από τις πολιτικές διενέξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, παραιτήθηκε από το αξίωμά του στις Βρυξέλλες στα μέσα του Ιανουαρίου κι απολαύει μιας δημοφιλίας συγκρίσιμης με αυτή της καγκελαρίου.

Αυτός είναι εξάλλου ο ένας από τους λόγους που οδήγησαν σήμερα τον ηγέτη του SPD, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να εγκαταλείψει την κούρσα πριν καν ξεκινήσει και να προτείνει ο Σουλτς να αναλάβει την προσπάθεια να στερήσει από την Μέρκελ την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς έκανε γνωστές τις προθέσεις του μόλις σήμερα.

«Αν ήμουν υποψήφιος, θα αποτύγχανα και μαζί μ’ εμένα και το SPD», δήλωσε στο περιοδικό Stern ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι ταυτόχρονα αντικαγκελάριος και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και σήμερα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Σουλτς έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος.

Τον Δεκέμβριο, λίγο μετά την ανακοίνωσή του ότι εγκαταλείπει το ευρωπαϊκό του αξίωμα για να διεκδικήσει μια βουλευτική έδρα στη Γερμανία, οι θετικές γνώμες για τον Σουλτς ανέρχονταν στο 57%, επίπεδο ίσο με εκείνο της δημοφιλίας της καγκελαρίου.

Πάντα έτοιμος να συζητήσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστός για τον αυθόρμητο τρόπο με τον οποίο εκφράζεται συχνά, αυτή η μισητή για τους ακροδεξιούς και τους λαϊκιστές μορφή ανακοίνωσε στα τέλη Νοεμβρίου ότι θέλει να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του SPD στη Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία, ένα βιομηχανικό ομόσπονδο κρατίδιο και το πιο πολυπληθές της Γερμανίας, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, 61 ετών, είχε αφιερωθεί για το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του καριέρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έπαιξε ρόλο στην αύξηση της επιρροής του, σύμφωνα με παρατηρητές.

Για τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα οχυρό απέναντι «στους δαίμονες του 20ού αιώνα»: την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό. Μετά την ψήφο υπέρ του Brexit τον Ιούνιο του 2016, τα λόγια του ήταν: «εάν καταστρέψουμε τα εργαλεία με τα οποία εξορκίσαμε τους δαίμονές μας, θα τους απελευθερώσουμε ξανά», μια αναφορά στην αντιευρωπαϊκή άκρα δεξιά που έχει ξαναέρθει στο προσκήνιο σχεδόν παντού στην ήπειρο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top