ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Απογειώνονται τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών- Καθίζηση του SPD

merkel-schulz

Τρεις μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα με διαφορά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach για λογαριασμό της Frankfurter Allgemeine Zeitung, Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές συγκεντρώνουν πλέον 40% στην πρόθεση ψήφου.

H χριστιανική ένωση θα μπορούσε να σχηματίσει έτσι άνετα κυβέρνηση με τον παραδοσιακό κυβερνητικό της εταίρο, τους Φιλελεύθερους (FDP), οι οποίοι φέρονται να λαμβάνουν το 10,5% των ψήφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το FDP δεν εκπροσωπείται στην παρούσα Βουλή, αφού στις τελευταίες εκλογές του 2013 δεν είχε ξεπεράσει τον εκλογικό σκόπελο του 5%.

Την τελευταία φορά που η χριστιανική ένωση φλέρταρε με ποσοστά άνω του 40% ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015. Για τους Φιλελεύθερους το ποσοστό που φέρονται να εξασφαλίζουν στη δημοσκόπηση είναι μάλιστα το υψηλότερο των τελευταίων επτά ετών.

Δυο μονάδες χάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς που με μόλις 24% δεν συγκεντρώνουν καν το ποσοστό που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές (25,7%).

Μια μονάδα χάνουν οι Πράσινοι (Grüne) που λαμβάνουν 7% στην πρόθεση ψήφου, μισή μονάδα κερδίζει η Αριστερά (Die Linke) που σκαρφαλώνει στο 8,5% ενώ στο 6,5% υποχωρεί το ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που είναι το χειρότερο ποσοστό από την απαρχή της προσφυγικής κρίσης το φθινόπωρο του 2015.

Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι το 45% των ερωτηθέντων επιθυμούν την ανανέωση της θητείας της νυν καγκελαρίου Α. Μέρκελ ενώ το 20% θα ήθελαν να αναλάβει το αξίωμα ο υποψήφιος του SPD Μ. Σουλτς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο η εικόνα ήταν ακόμη τελείως διαφορετική. Λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καγκελαρία, το 39% δήλωνε ότι θα ήθελε να εκλεγεί ο Μ. Σουλτς καγκελάριος την ώρα που την Α. Μέρκελ στήριζε μόλις το 26%.

Πηγή: DW

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top