ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Διαφορά ρεκόρ 17 μονάδων του SPD από το CDU

merkel-schulz

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται ο πρόεδρος του SPD προσπαθώντας να περιορίσει την τεράστια διαφορά των 17 ποσοστιαίων μονάδων που χωρίζουν το SPD από τη Χριστιανική Ένωση. Όμως ο Σουλτς δεν το βάζει κάτω.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Stern /RTL
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) λαμβάνουν 39% και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 22%, σύμφωνα με κοινή δημοσκόπηση του γερμανικού περιοδικού Stern και του ιδιωτικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTL.

Ετσι, το προβάδισμα του κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ έναντι του κόμματος του Μάρτιν Σουλτς είναι πλέον 17%. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση το ποσοστό του CDU ήταν επίσης 39%, ενώ του SPD 23%.

Tρίτο κόμμα αναδεικνύεται στην σημερινή δημοσκόπηση των Stern / RTL η γερμανική Αριστερά (Die Linke) με το ίδιο ποσοστό όπως και πριν, δηλαδή 9%. Οι Πράσινοι (Die Gruenen) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) παραμένουν στο 8%. Το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) καταγράφει άνοδο της τάξεως του 1% και φθάνει το 8%.

Επισημαίνεται πως η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν από τα βίαια επεισόδια στο Αμβούργο.

Αρνητικό ρεκόρ 22%

Τα νέα δεν είναι καθόλου καλά για τον Μάρτιν Σουλτς. Δέκα εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου πρέπει να τρέξει εκατοστάρι για να ξεπεράσει την ΄Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του Stern-RTL το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχασε μια ακόμη ποσοστιαία μονάδα και έπεσε στο 22%. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο και από το εκλογικό αποτέλεσμα του SPD στις βουλευτικές εκλογές του 2013. Τότε είχε αποσπάσει το 25,7% των ψήφων.

Οι κακές ειδήσεις βρίσκουν τον πρόεδρο του κόμματος και υποψήφιο καγκελάριο σε εβδομαδιαία περιοδεία σε τρία ομόσπονδα κρατίδια. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην επικράτεια του κομματικού εχθρού, στη Βαυαρία των Χριστιανοκοινωνιστών, προσπαθώντας να μοιράσει χαμόγελα και συμπάθεια.

Για παράδειγμα, στην κωμόπολη Κέσινγκ, που βρίσκεται στα χέρια σοσιαλδημοκράτη δημάρχου, «ένα κόκκινο νησί σε μια μαύρη θάλασσα Χριστιανοκοινωνιστών», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σουλτς, η υποδοχή ήταν πιο θερμή. Ο Σουλτς διάλεξε όμως και μια άλλη γλώσσα από αυτήν των ομιλιών του, πιο προσιτή στον απλό πολίτη. Ευχαρίστησε τους κατοίκους, που παρά το ότι δουλεύουν σκληρά, βρίσκουν χρόνο να προσφέρουν εθελοντική εργασία στην πυροσβεστική, σε αθλητικά σωματεία και στους πρόσφυγες. «Είναι αυτοί που θα κρατήσουν το ΄μαγαζί΄ στη χώρα μας ανοιχτό, τους αξίζει τιμή και σεβασμός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της μικρής πόλης Βίρζελεν κοντά στο Άαχεν, θέλει να εμφανιστεί ως ένας πολιτικός που καταλαβαίνει τον απλό άνθρωπο και στοχεύει στο να αφυπνίσει τα συναισθήματά του. Σε αντίθεση με την καγκελάριο, που κατά την άποψη των Σοσιαλδημοκρατών αρνείται να κατέβει στο επίπεδο της καθημερινότητας και θέλει να διεκδικήσει για τέταρτη φορά την καγκελαρία αφ΄ υψηλού. Στο Αμβούργο βέβαια δεν τα κατάφερε.

Αλλά ούτε και ο Σουλτς. Το Αμβούργο έχει σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο, τον Όλαφ Σολτς, με υποδειγματική θητεία σε όλα τα δημόσια καθήκοντα που έχει αναλάβει μέχρι τώρα. Κάποτε μάλιστα το όνομά του έπαιζε και για υποψήφιος καγκελάριος του SPD. Μετά τα επεισόδια ο Σολτς, που είχε δεσμευτεί προσωπικά στους κατοίκους του Αμβούργου ότι ούτε που θα καταλάβαιναν την παρουσία τόσων αρχηγών κρατών στη G20, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.

Στην πραγματικότητα όλο το SPD βρίσκεται υπό πίεση. Όπως έδειξαν και οι τοπικές εκλογές στη Ρηνανία-Βεστφαλία η εσωτερική ασφάλεια παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του κόμματος, και είναι δύσκολο να αναμετρηθεί προεκλογικά με τη Χριστιανική Ένωση σε αυτό το πεδίο.

O Σουλτς όμως δεν το βάζει κάτω. Στο Ίνγκολστατ που βρέθηκε χθες, πόλη στην οποία κατοικεί ο αρχηγός του αντίπαλου κόμματος στη Βαυαρία, ο Χορστ Ζεεχόφερ, στήριξε τον Σολτς, έκανε λόγο για «χαρακτηριστικά τρομοκρατίας» των ταραχοποιών και υποσχέθηκε μερικά ακόμη χρόνια ζωής στα ντιζελοκίνητα προς μεγάλη χαρά των εργαζομένων της Audi που τους επισκέφθηκε.

Θα κατορθώσει όμως ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD να γυρίσει τον χρόνο πίσω στις αρχές της χρονιάς, όταν η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του λειτούργησε σαν σίφουνας εκτινάσσοντας τα ποσοστά μέχρι και το 34%; Ή επρόκειτο μόνο για σίφουνα; Το προβάδισμα της Χριστιανικής Ένωσης είναι τεράστιο, 17 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με τη σημερινή σφυγμομέτρηση. Θα μπορέσει έστω και να το πλησιάσει; Μέχρι τώρα το κόμμα υφίσταται, κατά ένα περίεργο τρόπο, στωικά τη δημοσκοπική βουτιά. Οι διάφορες πτέρυγες της παράταξης σιωπούν και ο Μάρτιν Σουλτς συνεχίζει την προεκλογική περιοδεία. Σήμερα βρίσκεται στην πρωτεύουσα του κομματικού του αντιπάλου, το Μόναχο.

dw.com/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top