ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Διαφωνίες πριν τις διαβουλεύσεις

germany-1

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης το βαυαρικό CSU προβάλλει αιτήματα που συνιστούν πρόκληση για τους Σοσιαλδημοκράτες. Το SPD υποδεικνύει κυβέρνηση μειοψηφίας των συντηρητικών κομμάτων.

Την Τετάρτη συναντώνται στο Βερολίνο οι αρχηγοί και οι επικεφαλής των Κ.Ο. των δύο χριστιανικών κομμάτων και των Σοσιαλδημοκρατών για να προετοιμάσουν τις διερευνητικές διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα (7-11 Ιανουαρίου). Σε αυτό το πλαίσιο οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα επιδιώξουν να αναζητήσουν πιθανές συμβιβαστικές λύσεις σε επίμαχα θέματα.

Ενώ ήδη επικρατεί σε αρκετά ζητήματα ουσίας διάσταση απόψεων, η προσπάθεια συνεννόησης δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο από τα νεότερα αιτήματα της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU). Το CSU ζητά την αύξηση των αμυντικών δαπανών, τον περιορισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την καθιέρωση συνοριακών ελέγχων, την κατάργηση των μεταρρυθμίσεων σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων στην εκπαίδευση όπως και περιορισμούς στην κοινωνική αρωγή σε πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές τα αιτήματα αυτά σχετίζονται πρωτίστως με τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βαυαρία το φθινόπωρο και τις προσπάθειες που καταβάλει το CSU να κερδίσει ξανά την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή του κρατιδίου.

Δεν είναι δεδομένος ο μεγάλος συνασπισμός

Ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες κατέστησαν σαφές πως δεν πρόκειται να δεχτούν τα αιτήματα του CSU. Παραπέμποντας σε δηλώσεις πολιτικών από τους κόλπους των δύο χριστιανικών κομμάτων το τελευταίο διάστημα ο αντιπρόεδρος του SPD Τόρστεν Σέφερ-Γκύμπελ αμφέβαλε ότι στο χριστιανοδημοκρατικό CDU και στο βαυαρικό CSU υπάρχει όντως η βούληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το SPD.

«Μερικές από τις δηλώσεις των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) τις τελευταίες εβδομάδες με κάνουν να αμφισβητώ κατά πόσον υπάρχει η βούληση» δήλωσε στην Passauer Neue Presse.

«Μια κυβέρνηση μειοψηφίας στη Γερμανία παραμένει μια υπαρκτή εναλλακτική κι ας μην το αναγνωρίζει η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ» λέει  ο κ. Σέφερ-Γκύμπελ.

Πάντως, μια τέτοια κυβέρνηση απορρίπτει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Στο  πρωτοχρονιάτικο μήνυμα τόνισε ξανά την αναγκαιότητα σχηματισμού «σταθερής κυβέρνησης».

πηγή dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top