ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Διευρύνει το προβάδισμα η CDU

German Chancellor Angela Merkel addresses a news conference after the Schleswig-Holstein regional state elections, in Berlin, Germany, May 8, 2017. REUTERS/Fabrizio Bensch

Η τάση που καταγράφηκε σε πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, με τελευταία αυτή στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, φαίνεται να εδραιώνεται και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η CDU διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του SPD.
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, η τάση που καταγράφηκε σε πρόσφατες περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις, με τελευταία αυτή στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, φαίνεται να εδραιώνεται και σε ομοσπονδιακό επίπεδο: οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Α. Μέρκελ διευρύνουν ακόμη περισσότερο το προβάδισμά τους στην πρόθεση ψήφου έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Μ. Σουλτς.
Όπως καταδεικνύει σφυγμομέτρηση του Iνστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη, η χριστιανική ένωση CDU/CSU κερδίζει μια ποσοστιαία μονάδα και σκαρφαλώνει στο 35%. Οι Σοσιαλδημοκράτες αντίθετα χάνουν μιάμιση μονάδα και υποχωρούν στο 27%, αρκετά κάτω πλέον από το ψυχολογικό όριο του 30%.
Μπροστά ο «συνασπισμός της Τζαμάικα»
Μισή μονάδα χάνει και το κόμμα της Αριστεράς που με 10% όμως συνεχίζει να συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό. Μισή μονάδα κερδίζουν αντίθετα οι Πράσινοι που λαμβάνουν πλέον 7% ενώ μια μονάδα το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία που εμφανίζεται και πάλι στο 10%. Σε απόσταση ασφαλείας από το εκλογικό όριο του 5% κινούνται σταθερά πλέον και οι Φιλελεύθεροι τους οποίους η δημοσκόπηση δείχνει στο 7%.
Από τα δημοσκοπικά ευρήματα προκύπτει ότι προς το παρόν υπάρχει μόνον μια ρεαλιστική εναλλακτική επιλογή ως προς το σημερινό μεγάλο συνασπισμό των CDU/CSU και SPD. Πρόκειται για τον λεγόμενο «συνασπισμό της Τζαμάικα» που οφείλει το όνομά του στα χρώματα των δυο χριστιανικών κομμάτων, των Φιλελευθέρων αλλά και των Πρασίνων. Τα τρία κόμματα θα είχαν μια αριθμητική πλειοψηφία της τάξης του 49%.
Όλα τα υπόλοιπα δυνητικά κυβερνητικά σχήματα και κυρίως αυτό που θα προέκυπτε από τη συγκυβέρνηση του SPD με την Αριστερά και τους Πράσινους, δεν θα συγκέντρωναν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

πηγή: dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top