ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Δυσκολίες για τον Μεγάλο Συνασπισμό- Αβεβαιότητα για την τελική στάση του SPD

SPD

Ούτε δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, μεταξύ αυτών αντιπρόεδροι του κόμματος και μέλη του προεδρείου, εκφράζουν ενστάσεις για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν και ζητούν βελτιώσεις. Αυτές αφορούν την αγορά εργασίας, τη φορολόγηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, το προσφυγικό. Στα θέματα αυτά θα πρέπει στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού να κάνουν παραχωρήσεις τα χριστιανικά κόμματα. Μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης τοπικός πρωθυπουργός Μίχαελ Μίλερ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του.«Ο ίδιος συνασπισμός με την ίδια πολιτική δεν αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στο αρνητικό και για τα δύο κόμματα αποτέλεσματωνβουκευτικών εκλογών» τόνισε

Σε μια πρώτη αντίδραση βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές απορρίπτουν τις όποιες αλλαγές και επιμένουν στην τήρηση των συμφωνηθέντων. Όπως επισημαίνει ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ σε συνέντευξη στην κυριακάτικη Bild, τα αποτελέσματα των διερευνητικών διαβουλεύσεων έχουν ψηφιστεί ομόφωνα από τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων. Το κείμενο των 28 σελίδων με τα αποτελέσματα συνιστά σύμφωνα με τον κ. Ζέντερ «μια σχεδόν συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού.»

Για το SPD η διαδικασία θα έχει ακόμη μέλλον, Την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει έκτακτο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών στη Βόννη για να αποφασίσει αν το κόμμα θα μετέχει σε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τα χριστιανικά κόμματα. Σε περίπτωση που το συνέδριο δώσει πράσινο φως, θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων να διεξαχθεί κομματικό δημοψήφισμα, στο οποίο τα μέλη θα αποφασίσουν για την αποδοχή ή απόρριψη της συμφωνίας. Πάντως σε μια πρώτη ψηφοφορία που έγινε χθες σε συνέδριο του SPD του κρατιδίου Σάξονία-Άνχαλτ η πλειοψηφία των αντιπροσώπων ψήφισε ενάντια στη συμφωνία των διαβουλεύσεων. Αν και πρόκειται για μια σχετικά μικρή οργάνωση, το αποτέλεσμα είναι όμως ενδεικτικό για το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κομματική βάση αναφορικά με τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού.

Πηγή; DW

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top