ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Η κυβέρνηση είναι ενωμένη για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας

A piggybank painted in the colours of the Greek flag with a 20 euro banknote in it's slot, stands amongst various euro coins in this picture illustration taken in Berlin, Germany June 30, 2015. REUTERS/Pawel Kopczynski

Η Γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ενωμένη για την ανάγκη της σταθεροποίησης της Ελληνικής οικονομίας παρά τις αναφορές για αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των συντηρητικών της Άγκελα Μέρκελ και των σοσιαλδημοκρατών εταίρων της.
Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ούλρικε Ντέμμερ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα εφημερίδας ότι ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ πρότεινε χαλάρωση των απαιτήσεων προς την Αθήνα για το πλεόνασμα του 3.5% μακροπρόθεσμα. Η Ντέμμερ είπε ότι οι απόψεις του Βερολίνου στο θέμα παραμένουν ίδιες.
«Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική της Γερμανικής κυβέρνησης» είπε στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Ο υπουργός οικονομικών Βόλφανγκ Σόιπλε μιλώντας σε εκδήλωσε μετέδωσε αυξανόμενη ανυπομονησίας για την διαδικασία και είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις, ειδάλλως θα καταλήξει σε αδιέξοδο.
«Αν η Ελλάδα ξανά και ξανά δεν κάνει αυτά που έχει δεσμευτεί να κάνει, στο τέλος δεν θα λειτουργήσει» είπε σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Σααρμπρούκεν της Γερμανίας.
Αναφορές για διαφωνίες μέσα στην Γερμανική κυβέρνηση ήρθαν καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν αυξανόμενη στήριξη προς τους Σοσιαλδημοκράτες, που έχουν δεσμευτεί να επανακτήσουν τον ηγετικό ρόλο στην κυβέρνηση.
Η Ντέμμερ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Handelsblatt ότι ο Γκάμπριελ άσκησε κριτική στους χειρισμούς του θέματος της Ελλάδας από την Γερμανική κυβέρνηση, με επιστολή προς την κ. Μέρκελ τον προηγούμενο μήνα όπου πρότεινε την χαλάρωση των απαιτήσεων για πλεονάσματα.
Ο σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ είπε στη Μέρκελ ότι οι αποκλίνουσες απόψεις του υπουργείου του Σόιμπλε και του ΔΝΤ φάνηκε να καταλήγουν στην συμφωνία ότι ένα άλλο σχέδιο διάσωσης είναι αδύνατο, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η Γερμανία επιθυμεί το ΔΝΤ να συμμετέχει στη διάσωση της Ελλάδας δίνοντας στο πρόγραμμα μεγαλύτερη φερεγγυότητα, αλλά αρνείται να δώσει στην Ελλάδα την σημαντική ελάφρυνση χρέους που απαιτεί το ΔΝΤ.
Ο Γκάμπριελ έχει προτείνει να κρατήσει η Ελλάδα το πλεόνασμα στο 3.5% για τρία χρόνια. Εκπρόσωπος του Γκάμπριελ αρνήθηκε να σχολιάσει «εσωτερικές επικοινωνίες» προσθέτοντας «Έχουμε μεγάλο συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία… Συμφωνούμε όλοι ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της».
Είπε ότι η Αθήνα έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά ότι είναι καθαρό ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με βάση τα προγράμματα.

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top