ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Κόκκινο χαλί για τον Μακρόν χωρίς υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις

macron-merkel4

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δέχθηκε τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο για να συζητήσουν το μεγαλόπνοο όραμά του για την ΕΕ. Αλλά το όραμα Μακρόν, ιδιαίτερα το θέμα της τραπεζικής ένωσης, δεν κάθεται καλά στους Γερμανούς συντηρητικούς.

Η Μέρκελ δέχθηκε τον Μακρόν σε ένα εργοτάξιο στο κεντρικό Βερολίνο και τα γερμανικά μέσα ενθουσιάστηκαν με τον συμβολισμό. Κάτω από τον ήλιο, η Μέρκελ έδειξε στον Μακρόν το Humboldt Forum, που είναι το νέο όνομα του Παλατιού του Βερολίνου, βασιλικό πρωσικό οικοδόμημα που ανακατασκευάζεται ως τεράστιο μουσείο στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ήταν ευκαιρία για να αναρωτηθούν οι αυθεντίες: δεν είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση ένας μεγάλος παλιός θεσμός που χρειάζεται ανακαίνιση; Ο Μακρόν φαίνεται να συμφωνεί με αυτό: η ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη έβαλε στο τραπέζι την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά τον επανεξοπλισμό του μηχανισμού διάσωσης ώστε να γίνει πιο ευέλικτος και ανεξάρτητος στην περίπτωση οικονομικής κρίσης.

Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν μπροστά από την εικόνα του παλιού κτιρίου στην συνέντευξη τύπου μετά την ξενάγηση και πριν τις σημαντικές συνομιλίες που ακολούθησαν το απόγευμα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο ηγέτες προσπάθησαν πολύ να παρουσιάσουν ενωμένο μέτωπο με την Μέρκελ να υπογραμμίζει ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν κοινό υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου.

«Χρειαζόμαστε έναν ανοιχτό διάλογο και εν τέλει την ικανότητα συμβιβασμού» είπε η Μέρκελ, πριν υποσχεθεί ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι και να προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη πρέπει να παρουσιάζει τα συμφέροντά της διεθνώς ως ενιαία. Οι δύο τους επίσης πρέπει να ετοιμάσουν την ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και την μετανάστευση.

«Θα προσέξετε ότι δεν μας λείπει η δουλειά που πρέπει να γίνει, και δεν μας λείπει και η θέληση» είπε ο Μακρόν, προσπαθώντας να ενισχύσει την εικόνα του ως κεντρώο προπύργιο εναντίον των δυνάμεων του λαϊκισμού στην Ευρώπη. «Ζούμε σε μια στιγμή της ευρωπαϊκής περιπέτειας που είναι πραγματικά μοναδική. Και μέσα στις χώρες μας υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες και έντονα εθνικιστικά οράματα».

Ωστόσο η Μέρκελ δεν μπορεί να είναι όσο δεκτική θα ήθελε στα σχέδια της Γαλλίας: έχει να αντιμετωπίσει εγχώρια πίεση, ιδιαίτερα από το δικό της κόμμα του οποίου η συντηρητική πτέρυγα έχει τρομοκρατηθεί από την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο να δεσμεύσει τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων στην ΕΕ.

Ο Μακρόν πιέζει για εκτεταμένη τραπεζική ένωση που περιλαμβάνει σχέδιο προστασίας των αποταμιεύσεων. Η Γερμανία αμφιταλαντεύεται για το θέμα. Τον περασμένο μήνα, ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς εξήρε τα σχέδια του Μακρόν, αλλά αυτό το μήνα ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός είπε ότι το σχέδιο εξασφάλισης δεν θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει πρώτα να μειώσουν τα ρίσκα τους και να απαλλαγούν από τα κακά δάνεια, θέση που ευθυγραμμίζεται με την παραδοσιακά συντηρητική οικονομική πολιτική της Γερμανίας.

Οι δύο ηγέτες ρωτήθηκαν επίσης για τα επερχόμενα ταξίδια τους στις ΗΠΑ και την συνάντησή τους με τον πρόεδρο Τραμπ, που διέρρηξε την συνήθη αρμονία στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης μιλώντας για δασμούς.

«Ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχουν διαφορές» ήταν η προσεκτική απάντηση της Μέρκελ, «αλλά φυσικά θα συζητήσουμε αυτές τις διαφορές, και σήμερα θα συζητήσουμε πώς θα θέσουμε την ευρωπαϊκή άποψη». Μετά υπογράμμισε πόσο πολύτιμη θεωρεί την συμμαχία με τις ΗΠΑ, την οποία περιέγραψε ως «θησαυρό, που θα ήθελα να καλλιεργήσω και να προστατέψω».

«Στα εμπορικά θέματα, πιστεύω ότι μπορώ να πω ότι και οι δύο πιστεύουμε στον σεβασμό του πολύπλευρου πλαισίου που εκπροσωπούν οι εμπορικές οργανώσεις και που εκπροσωπεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε ο Μακρόν. «Και πιστεύω ότι έχουμε κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς, ιδιαίτερα όσον αφορά τα πλεονάσματα σε αλουμίνιο και χάλυβα που παράγονται στην Κίνα».

‘Ομως η καγκελάριος δεν ανησυχεί μόνο για εσωκομματικούς «αντάρτες». Υπάρχουν και άλλα ζητήματα στα οποία ο Μακρόν πιέζει την καγκελάριο. Τόσο στη διένεξη στη Συρία και το στρατιωτικό πλήγμα κατά των χημικών εγκαταστάσεων του Άσαντ, όσο και στην απόπειρα δολοφονίας του διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στην Βρετανία η Γαλλία έθεσε τη Γερμανία προ τετελεσμένων. Στην απέλαση διπλωματών το Παρίσι κατέστησε σαφές στο Βερολίνο ότι θα προχωρήσει ακόμα και αν η γερμανική κυβέρνηση είχε διαφορετική άποψη. Εν τέλει το Βερολίνο δεν είχε άλλη επιλογή από το να συναινέσει για να εμφανιστεί ο γαλλογερμανικός άξονας ενωμένος και αποφασιστικός έναντι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην περίπτωση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία η Γαλλία τάχθηκε άμεσα στο πλευρό Αμερικανών και Βρετανών. Και η Άγκελα Μέρκελ; Προτίμησε τελικά να επιδείξει αλληλεγγύη στους συμμάχους από το να διατυπώσει δημόσια ενστάσεις στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου Μακρόν-Μέρκελ στο Βερολίνο ένας δημοσιογράφος υπενθύμισε στην καγκελάριο ένα τσιτάτο του Γερμανού λογοτέχνη Χέρμαν Έσσε, στο όποιο η καγκελάριος είχε αναφερθεί στην πρώτη επίσκεψη Μακρόν στο Βερολίνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Κάθε ξεκίνημα εμπεριέχει μαγεία». Υπάρχει ακόμα αυτή η μαγεία στις σχέσεις σας; ρώτησε ο δημοσιογράφος. Η απάντηση της καγκελαρίου νηφάλια: «Όταν το έγραφα δεν μπορούσα να γνωρίζω ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα διαρκούσε τόσο πολύ. Για το λόγο αυτό βάλαμε τη μαγεία για μερικούς μήνες στο πλάι. Επανέρχεται όμως σιγά σιγά».

Ο γερμανικός τύπος για τις προτάσεις Μακρόν

Οι προτάσεις Μακρόν πρέπει να εφαρμοστούν, αμέσως και μάλιστα στο σύνολό τους, όποιο κι αν είναι το τίμημα, γράφει με ειρωνική διάθεση σε σχόλιό της η Die Welt με αφορμή την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Βερολίνο και επισημαίνει: «Η ιδέα όμως, η καγκελάριος να σπεύσει στις Βρυξέλλες ανεμίζοντας την γαλλική σημαία δεν είναι μόνο απλοϊκή, αλλά αντίθετη στο πνεύμα της ενωμένης Ευρώπης. Πρόσφατα η ΕΕ έχασε από τους κόλπους της την Βρετανία. Συνολικά οκτώ βορειοευρωπαϊκές χώρες διατυπώνουν αμφιβολίες στις προτάσεις Μακρόν. Η γαλλογερμανική φιλία θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ακόμα και αν λάβει υπόψη της τον διάλογο μεταξύ ευρωπαϊκού βορρά και νότου. Το Βερολίνο δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις ενστάσεις του, αλλά αντίθετα να τις συμπεριλάβει εποικοδομητικά στην διαδικασία του διαλόγου».

Από τις προτάσεις Μακρόν για την μεταρρύθμιση της ΕΕ δεν έχουν απομείνει και πολλές, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung και παρατηρεί: «Ούτε για την ιδέα ενός υπ. Οικονομικών για την Ευρωζώνη, ούτε για την πρόταση ενός ειδικού κοινοβουλίου για τη ζώνη του ευρώ υπάρχει σήμερα πλειοψηφία στην Ευρώπη. Βερολίνο και Παρίσι επικεντρώνονται κατά συνέπεια σε τρία κυρίως ζητήματα: Τραπεζική Ένωση, Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και Προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη.

Τραπεζική Ένωση: Για τη Γερμανία είναι το δυσκολότερο εγχείρημα ωστόσο η καγκελάριος εμφανίστηκε δεκτική σε μια κοινή εγγύηση καταθέσεων, μολονότι έσπευσε να προσθέσει «στο απώτερο μέλλον». Η θέση της Μέρκελ πρέπει να είναι για τον Μακρόν οικεία, μιας και ούτε ο Β. Σόιμπλε ως υπ. Οικονομικών δεν απέκλειε την εγγύηση καταθέσεων, έθετε όμως προϋποθέσεις. Και ο διάδοχος του Β. Σόιμπλε στο υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς αναμένεται να παραμείνει πιστός σε αυτή τη γραμμή. Το Βερολίνο είναι πεπεισμένο ότι πρέπει να περιοριστούν οι κίνδυνοι στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Μόνο τότε μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο. Σε xώρες όπως Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους πλήθος κόκκινων δανείων. Στην Ελλάδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν το 50% του συνόλου δανείων που χορηγήθηκαν.

Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο: Η κύρια διαφωνία σχετικά με το ιδανικό μείγμα αλληλεγγύης και ευθύνης κάθε χώρας-μέλους επισκιάζει τη συζήτηση για την διεύρυνση του ΕΜΣ σε Ευρ. Νομισματικό Ταμείο. Η ιδέα αυτή ανήκει στον Β. Σόιμπλε. Το Βερολίνο θα προτιμούσε το μελλοντικό ΕΝΤ να αναλάβει την αποστολή της τρόικας. Το Παρίσι ωστόσο ανησυχεί μήπως το Βερολίνο θελήσει με όχημα το νέο Ταμείο να επιβάλλει την δική του πολιτική λιτότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για αυτό οι Γάλλοι ζητούν για το Ταμείο μια «σταθεροποιητική λειτουργία», η οποία δεν θα τίθεται σε εφαρμογή μόνο όταν μια χώρα-μέλος απειλείται με χρεοκοπία. Η Μέρκελ ωστόσο διαφωνεί…

Προϋπολογισμός: Σε περίπτωση που το Παρίσι δεν καταφέρει να περάσει την «σταθεροποιητική λειτουργία» εναποθέτει τις ελπίδες του σε έναν «επενδυτικό προϋπολογισμό» για την Ευρωζώνη. Η Μέρκελ ωστόσο απορρίπτει τον μεγάλο ειδικό προϋπολογισμό που ζητά ο Μακρόν και αντιπροτείνει έναν μικρότερο, ο οποίος όμως να είναι ενταγμένος στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Την ώρα που η Γερμανία θέλει να συνδέσει τις εκταμιεύσεις από τον κοινό προϋπολογισμό με προϋποθέσεις, όπως ο σεβασμός του κράτους δικαίου, η αλληλεγγύη στην κατανομή προσφύγων και οικονομικών μεταρρυθμίσεις, η Γαλλία από την πλευρά της δεν διατυπώνει αντιρρήσεις, ζητά όμως σύγκλιση συντελεστών στην φορολόγηση επιχειρήσεων.

πηγή dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top