ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Οι διαβουλεύσεις στην τελική ευθεία

merkel-schulz5

Ενώ ο χρόνος πιέζει, βασικά θέματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά στις διερευνητικές συνομιλίες των Χριστιανικών Κομμάτων με τους Σοσιαλδημοκράτες.
«Η μέρα αυτή θα κρατήσει πολύ» δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς το πρωί της Τετάρτης εισερχόμενος στα κεντρικά γραφεία των Χριστιανοδημοκρατών, όπου διεξάγονται οι διερευνητικές συνομιλίες των κομμάτων CDU, CSU και SPD. Την Τετάρτη και με δύο μέρες ακόμα για διαβουλεύσεις, κεντρικά ζητήματα παρέμεναν ανοιχτά.
Τα ζητήματα για τα οποία αναζητούνται συμβιβασμοί και πιθανώς θα παραμείνουν υπό διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά θέματα, στην υγεία, στην αγορά εργασίας, αγροτική οικονομία, στην φορολόγηση εισοδημάτων και στο προσφυγικό.
Συμβιβασμοί έχουν επιτευχθεί στους τομείς οικονομία, ψηφιοποίηση, κλίμα και ενέργεια, όπως και μετανάστευση σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ενός νόμου για εξειδικευμένο προσωπικό από χώρες εκτός ΕΕ.
Πάντως, εάν τα κόμματα του επιδιωκόμενου μεγάλου συνασπισμού καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα σε όλους τους τομείς, οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν με τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά, τον προϋπολογισμό και φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Μόλις τότε, σε έναν τελευταίο γύρο που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Πέμπτη το μεσημέρι, θα κριθεί ποια σχέδια μπορούν να υλοποιηθούν και ποια όχι. Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να αναμένεται ότι οι διερευνητικές συνομιλίες δεν θα λήξουν πριν από την Παρασκευή τα χαράματα. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει και παράταση.

Δημοσκόπηση: 56% των Γερμανών πιστεύει δεν θα εξαντλήσει την τετραετία η Μέρκελ

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Dimap για λογαριασμό της Handelsblatt το 56% των Γερμανών πιστεύει ότι η καγκελάριος Μέρκελ, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και θα παραιτηθεί πριν το τέλος της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, η οποία λήγει το 2021.
Διχασμένοι είναι οι Γερμανοί και ως προς το πρόσωπο της ίδιας της καγκελαρίου. Ένας στους πέντε Γερμανούς (20%) αξιολογεί την ηρεμία και την ψυχραιμία της ως το πιο δυνατό της σημείο. Το 10% εκτιμά τη διεθνής της παρουσία, το 10% την επιμονή της και την ικανότητά της να επιβάλει την άποψή της.
Εντούτοις, το 23% επικρίνει την έλλειψη αποφασιστικότητας και την τάση της να μεταθέτει τα προβλήματα.
Πολλοί, επίσης, θεωρούν ότι δεν είναι ικανή να ασκεί το αξίωμα της καγκελαρίου, ότι είναι απόμακρη και δεν διαθέτει σχέδιο, όπως επίσης και ότι παραμένει προσκολλημένη στην καρέκλα της και δεν παραδέχεται τα λάθη της.
Διάδοχος, ο οποίος να ξεχωρίζει, δεν υπάρχει πάντως σύμφωνα με την δημοσκόπηση.
Τη μεγαλύτερη δημοτικότητα ως διάδοχος απολαμβάνει ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ με 37%, έπεται ο επικεφαλής της καγκελαρίας και (μεταβατικός) υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ με 31%, και η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με 28%.
Ακολουθεί η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ με 24% και ο Γιενς Σπαν, υφυπουργός Οικονομικών με 16%.
Για τους δύο τελευταίους πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν διαθέτουν την αναγνωρισιμότητα των προαναφερθέντων υπουργών και η δημοσκοπική τους πορεία μπορεί να μεγαλώσει εάν γίνουν ευρύτερα γνωστοί.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ/ dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top