ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Συμφωνία για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

berlin-talks

Οι διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ (CDU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοσοσιαλιστών (CSU) και του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για μια πιθανή συμφωνία έναρξης των επίσημων συνομιλιών για μεγάλο συνασπισμό κατέληξαν σε επιτυχία, σύμφωνα με πηγές της DW.
Σύμφωνα με κύκλους των διερευνητικών συνομιλιών τους οποίους επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, αλλά και μέσα όπως η Βild, το Spiegel και η Welt, τα επιτελεία κατέληξαν σε ένα κείμενο 30 σελίδων και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταρτιστεί η προγραμματική συμφωνία για το σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Η συμφωνία αυτή για τις επίσημες διαπραγματεύσεις ανοίγει το δρόμο για να σταματήσει η πολύμηνη πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Την Πέμπτη η Μέρκελ είχε πει ότι οι συνομιλίες θα ήταν «σκληρές» αλλά ότι ελπίζει ότι τα κόμματα θα καταλήξουν τον προκαταρκτικό γύρο ως την Παρασκευή.
Οι διαπραγματευτές θα ενημερώσουν τα κόμματά τους για την πρόοδο που έγινε στη διάρκεια της νυχτερινής διαπραγμάτευσης.
39 διαπραγματευτές (13 από κάθε κόμμα) άρχισαν τις διερευνητικές συνομιλίες την Κυριακή με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνίες πολιτικής που θα επέτρεπαν στα κόμματα να ξεκινήσουν τις λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό. Ο νέος γύρος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που βάζει τέλος στην πολιτική αστάθεια επί γερμανικού εδάφους ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης και είχε διάρκεια πάνω από 24 ώρες.
Μέχρι στιγμής, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να αφήσουν κατά μέρος το στόχο της Γερμανίας για την μείωση των εκπομπών μονοξειδίου κατά 40 τα εκατό ως το 2020.
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Βασικά εμπόδια αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνει η Welt.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας τη φορολογία, καθώς και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας.
Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο.
Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια.
Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.
Αλλά δεν είναι πολλές λεπτομέρειες γνωστές για την πρόοδο που έχει γίνει, εν μέσω μιας γενικότερης μυστικοπάθειας στις διαπραγματεύσεις .
Το τελικό εμπόδιο φαίνεται να είναι η κομματική συνδιάσκεψη του SPD στις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη, όπου τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν κατά πόσο έχει γίνει πρόοδος για έναρξη επίσημων συνομιλιών.
Δεν αναμένεται να καταλήξουν οι συνομιλίες για την κυβέρνηση πριν το Πάσχα.

πληροφορίες dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top