ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Συμφώνησαν στην συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού

GroKo (1)

Οι συντηρητικοί της Άγγελα Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς συμφώνησαν στη συγκρότηση μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με τη Spiegel Online.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Εξωτερικών θα αναλάβουν στελέχη των σοσιαλδημοκρατών.

***

Το πρωί της Τετάρτης η Γερμανία εξακολουθούσε να περιμένει την ανακοίνωση ότι το συντηρητικό μπλοκ της καγκελαρίου Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες έκλεισαν τη συμφωνία για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017.

Πηγαίνοντας προς τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων την Τρίτη, η Μέρκελ κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν τις απαραίτητες παραχωρήσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία που θα βάλει τέλος σε μήνες πολιτικής στασιμότητας. «Ο καθένας από εμάς εξακολουθεί να πρέπει να κάνει οδυνηρούς συμβιβασμούς» είπε η καγκελλάριος. «Είμαι έτοιμη να το κάνω αν μπορούμε τελικά να είμαστε σίγουροι ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων» πρόσθεσε.

«Ζούμε σε ταραχώδεις καιρούς. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που προσφέρει αξιοπιστία για το συμφέρον του λαού».

Ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς είπε επίσης ότι οι σημερινές αποφασιστικές συνομιλίες «δεν είναι τίποτα λιγότερο από την οικοδόμηση σταθερής κυβέρνησης με διάρκεια σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου».

Ωστόσο, οι πλευρές εξακολουθούν να είναι διαιρεμένες από αρκετά ζητήματα, κυρίως αναφορικά με την πολιτική για την αγορά εργασίας και την υγιεινομική περίθαλψη.

Το CDU και το αδελφό του κόμμα της Βαυαρίας CSU εξακολουθούν να απορρίπτουν κάθε σαρωτική αλλαγή στο σύστημα ασφάλισης υγείας της Γερμανίας. Το SPD επιθυμεί να δει το σύστημα δύο ταχυτήτων να αναμορφώνεται σε ένα νέο που θα κλείσει το χάσμα μεταξύ των πολιτών με ιδιωτική και κρατική ασφάλιση.

Παραμένουν επίσης εκκρεμότητες για την εξωτερική, αμυντική, αναπτυξιακή και οικονομική πολιτική.

Αν οι συνομιλίες καταλήξουν σε επιτυχία, τα 400.000 εγγεγραμμένα μέλη του SPD θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για την συμφωνία. Το κοινό θα χρειαστεί να περιμένει περίπου τρεις εβδομάδες για να φέρει αποτέλεσμα η ψηφοφορία.

Αν περάσει, η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να σχηματιστεί γύρω στο Πάσχα.

Τα ζητήματα κλειδιά που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής:

• Ετήσιο όριο 180-220.000 μετανάστες για εγκατάσταση στην Γερμανία
• Περισσότερα χρήματα για κλινικές και γιατρούς σε αγροτικές περιοχές
• Μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια σε οικογένειες με παιδιά
• Δημιουργία 15.000 νέων θέσεων εργασίας στην αστυνομία μοιρασμένες ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα 16 κρατίδια
• Επένδυση 4 δις.ευρώ για την κατασκευή 1,5 εκατομμυρίου νέων κατοικιών έως το 2021.
• Επένδυση 10 δις.ευρώ για την επέκταση ευρυζωνικών δικτύων, με το δικαίωμα στο γρήγορο internet να κατοχυρώνεται με νόμο έως το 2025.

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ / dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top