ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανικός τύπος: Προς διμερείς συμφωνίες στο προσφυγικό;

refugees

Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στη σοβαρή εκκρεμότητα του προσφυγικού ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η διαχείρισή του αποτελεί και θέμα κομβικής σημασίας εντός της Γερμανίας, όπου τα δύο συγκυβερνώντα αδελφά χριστιανικά κόμματα (CDU και CSU) βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης που απειλεί τη συνοχή του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Η Handelsblatt επισημαίνει σε εκτενή της ανταπόκριση στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «επιδιώκεται μια στροφή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέλει να συμφωνήσει με τα υπόλοιπα κράτη σε αυτή τη συνάντηση ως προς τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά μια (κοινής) ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Πάντως φαίνεται επίσης πιθανό να συμβεί το αντίθετο και οι επικεφαλής των κυβερνήσεων να έρθουν σε ρήξη. Προκειμένου να αποτραπεί αυτό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα είναι αυτήν την εβδομάδα καθ’ οδόν. Ο ίδιος θέλει σε όσο το δυνατόν περισσότερες συνομιλίες να σταθμίσει τις δυνατότητες εξεύρεσης πιθανών συμβιβασμών».

Εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην περίπτωση της Ελλάδας, η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ τονίζει ότι «το κυριότερο για την Ελλάδα» είναι η εξεύρεση μιας «βιώσιμης λύσης». Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «εδώ και μεγάλο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση στηλιτεύει την ελλιπή προθυμία πολλών ευρωπαϊκών κρατών να υποδεχθούν πρόσφυγες από τις (ευρωπαϊκές) χώρες πρώτης υποδοχής. (…) Την ώρα που η Γερμανία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο ιδιαίτερα για τα τέσσερα κράτη του Βίσεγκραντ (σ.σ. Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία), λέγεται εντός του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Αθήνα. ‘Το ζητούμενο είναι να γίνεται δίκαιη κατανομή των ευθυνών’, υπογραμμίζει εκπρόσωπος του υπουργείου», σημειώνει η Handelsblatt.

Η εφημερίδα γράφει ότι η Ελλάδα ζητεί να επιτευχθεί βιώσιμη λύση «έτσι ώστε να μην βρεθούμε και πάλι μετά από έξι μήνες αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα», λέγεται εκ μέρους της Αθήνας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά δεν θέλει στην παρούσα φάση να τοποθετηθεί «σχετικά με τη γερμανική ιδέα για διμερείς συμφωνίες με τα τρία ιδιαίτερα επιβαρυμένα κράτη, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία».

Κυρίαρχο στα ρεπορτάζ και το σχόλια του γερμανικού Τύπου είναι το θέμα της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, που μπήκε προσωρινά στον «πάγο», μετά την προθεσμία δύο εβδομάδων που έδωσε ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος (CSU) στην καγκελάριο για εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής. Όπως γράφει η διαδικτυακή Welt, «η Μέρκελ καλείται να εξετάσει εντός δύο εβδομάδων ποιες χώρες είναι διατεθειμένες να ξαναδεχθούν πίσω στο έδαφός τους πρόσφυγες που είχαν καταγραφεί ήδη εκεί προηγουμένως. Προφανώς επιδιώκει διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία».

πηγή dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top