ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανόφωνος τύπος: Μεγάλη επιτυχία για το νέο ελληνικό ομόλογο

bonds3

Για συναγωνισμό μεταξύ των επενδυτών για το νέο ελληνικό πενταετές ομόλογο κάνει λόγο σε άρθρο της η Handelsblatt και σημειώνει πως η ζήτηση ήταν «απρόσμενα μεγάλη» και πως «αυτό που πριν μερικές ημέρες έμοιαζε σαν μια απρόβλεπτη παρτίδα σκάκι σήμερα είναι απόλυτη επιτυχία». Η εφημερίδα σημειώνει: «Η έκδοση ήταν μια σημαντική δοκιμασία για την Ελλάδα. Η Αθήνα μετά από οκτώμισι χρόνια που εξαρτιόταν με το σταγονόμετρο από τις πιστώσεις βοήθειας, εγκατέλειψε τον περασμένο Αύγουστο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Χάρη σε ένα δίχτυ ασφαλείας από το πακέτο βοήθειας αλλά και από ίδιους πόρους, συνολικού ύψους πάνω από 26 δισεκατομμύρια ευρώ, η χώρα χρηματοδοτήθηκε για πάνω από δυο χρόνια και δεν χρειάζεται προς το παρόν φρέσκο χρήμα. Η καλή απόδοση του ομολόγου την Τρίτη (29.01) είναι επίσης μια καλή είδηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αποκτήσουν καλύτερη προοπτική και να εξασφαλίσουν φρέσκο χρήμα από την αγορά».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει το δημοσίευμά της με τον τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές». Η εφημερίδα σημειώνει: «Προσφορές πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ κατατέθηκαν την Τρίτη για την πρώτη έκδοση ελληνικού ομολόγου από το 2014. Πρόκειται για ένα 5ετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%. Η έκδοση του ομολόγου δεν είναι αποτέλεσμα οικονομικών δυσχερειών της Αθήνας. Η κυβέρνηση χάρη στα αποθέματα ρευστότητας ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν εξαρτάται από τη ρευστοποίηση του ομολόγου, αναφέρει η εταιρεία επενδύσεων Union Investment της Φρανκφούρτης. Με την έκδοση του ομολόγου το κράτος θέλει να αποδείξει τις δυνατότητές του στην αγορά από την οποία επωφελείται και η ελληνική ιδιωτική οικονομία’. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε το αποτέλεσμα λέγοντας πως ‘ξεπέρασε κάθε προσδοκία’».

«Ανάρπαστα τα ελληνικά ομόλογα», τιτλοφορείται άρθρο της ελβετικής εφημερίδας Neue Zuericher Zeitung (NZZ), το οποίο εικονογραφείται με φωτογραφία του αγάλματος του Μ. Αλέξανδρου στη Θεσσαλονίκη με τη λεζάντα «Oι Έλληνες και πάλι ψηλά στις προτιμήσεις τουλάχιστον των κεφαλαιαγορών».
Όπως γράφει η γερμανόφωνη εφημερίδα της Ζυρίχης, «η πρώτη έκδοση ομολόγων μετά το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας της ΕΕ ήταν επιτυχής για την Ελλάδα. Η υπερχρεωμένη χώρα έχει αποκτήσει και πάλι μια περιζήτητη θέση. Η Ελλάδα επέστρεψε στις κεφαλαιαγορές την Τρίτη, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Για ένα πενταετές ομόλογο με το οποίο η χώρα θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, δόθηκαν εντολές αγοράς για περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters. Επιπλέον, το τελικό επιτόκιο ήταν 3,6%. Κατά την προετοιμασία της έκδοσης, οι παρατηρητές της αγοράς εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει επιτόκιο περίπου 3,9% για να προσελκύσει αρκετούς επενδυτές».
Επίσης, η Neue Zuericher Zeitung (NZZ) σημειώνει τα εξής: «Ο πρώτος δανεισμός του υπερχρεωμένου κράτους από το τέλος του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) τον Αύγουστο, θεωρήθηκε δοκιμασία όσον αφορά τις διαθέσεις των επενδυτών. Αυτή η δοκιμασία θεωρείται απόλυτα επιτυχής. Όπως γράφουν οι εμπειρογνώμονες της Union Investment, σε μια πρώτη αξιολόγηση, η χώρα έχει ανακτήσει την ικανότητα πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές. Η υψηλή ζήτηση για ελληνικά ομόλογα επηρέασε και τα δεκαετή χρεόγραφα, τα οποία για πρώτη φορά από τον Αύγουστο υποχώρησαν κάτω από το 4%».
Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η ισχυρή ζήτηση ελληνικών ομολόγων δεν είναι σύμπτωση. Από τη μία πλευρά, έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας και το υψηλό χρέος της, που ανέρχεται στο 182% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, θεωρείται βιώσιμο με δεδομένη τη μεγάλη διάρκεια λήξης (των δανείων) και ενός μέσου επιτοκίου 2%. Και από την άλλη πλευρά, οι εναλλακτικές λύσεις στην κεφαλαιαγορά εξακολουθούν να είναι σπάνιες όσον αφορά τα έσοδα από τόκους».

πηγή dw.com/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top