ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανόφωνος τύπος: «Νέο κεφάλαιο για Σκόπια και Αθήνα»

zaev-tsipras

Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανόφωνου Τύπου για την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια.
Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια η αυστριακή Die Presse σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Η ιστορική επίσκεψη κατέστη εφικτή μετά τον τερματισμό της διμερούς διαμάχης για το όνομα. Η μικρή δημοκρατία των Βαλκανίων άλλαξε το συνταγματικό της όνομα από ‘Μακεδονία’ σε ‘Βόρεια Μακεδονία’, κράτησε όμως τη ‘μακεδονική’ γλώσσα και υπηκοότητα. Πρόκειται εν γένει για μια παράλογη σύγκρουση πίσω από την οποία υπάρχουν κρυμμένες ιστορικές πληγές. Χθες πάντως προωθήθηκε και η λεκτική εξομάλυνση: όλοι προσπαθούσαν εμφανώς να χρησιμοποιούν μόνον το πολιτικά ορθό ‘Βόρεια Μακεδονία’. Γεγονός είναι ότι ακόμη και εκείνα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που επέμεναν μέχρι πρόσφατα στη χρήση του όρου ‘Σκόπια’ χρησιμοποιούν πλέον το νέο όνομα».

«Μουσική στα αυτιά του Ζάεφ» η στήριξη Τσίπρα
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «και στις δυο χώρες είναι δύσκολο να πειστούν για τη συμφωνία πολίτες και αντιπολίτευση. Και οι δυο πρωθυπουργοί όμως προχώρησαν με τις διαδικασίες επικύρωσης στα κοινοβούλιά τους, ο δε Τσίπρας θυσίασε μάλιστα ακόμη και τη συνεργασία με τον κυβερνητικό του εταίρο και κυβερνά σήμερα με τη βοήθεια ανεξάρτητων βουλευτών. Ο Ζάεφ τόνισε τα πλεονεκτήματα της εξομάλυνσης των σχέσεων για τη χώρα του. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που υπέγραψε ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου το Πρωτόκολλο Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Μέχρι πρότινος η Ελλάδα τορπίλιζε την ένταξη -παρεμπιπτόντως, η συντηρητική αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε εναντίον. Χθες ο Τσίπρας είπε σε όλους τους τόνους ότι στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αυτό ηχεί σαν μουσική στα αυτιά του Ζάεφ ο οποίος έχει μπροστά του εκλογικές μάχες. Στις 21 Απριλίου πραγματοποιείται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών».

Ένα νέο κεφάλαιο
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung υπό τον τίτλο «’Νέο κεφάλαιο’ για Σκόπια και Αθήνα».
Όπως σημειώνεται, «μετά τη διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών συνήλθαν στα Σκόπια. […] Από τις 12 Φεβρουαρίου η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία ονομάζεται επισήμως Βόρεια Μακεδονία. Στα Σκόπια ο Ζάεφ ξενάγησε τον Τσίπρα στο πρωθυπουργικό μέγαρο, του έδειξε οικογενειακές φωτογραφίες ενώ μπροστά στις κάμερες έβγαλε και σέλφι μαζί με τον επισκέπτη του».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «στη συνάντηση υπεγράφησαν και μια σειρά διμερών συμφωνιών. Μία από αυτές προβλέπει ότι η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, Ελλάδα θα επιτηρεί μελλοντικά με την πολεμική της αεροπορία τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας».

FAZ: Η πρώτη φορά
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, Σκόπια, για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία της βρίσκεται στο επίκεντρο ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Παλαιότερα η διαμάχη για το ονοματολογικό εμπόδιζε επί σειρά ετών τις επισκέψεις ρουτίνας που συνηθίζονται ανάμεσα σε ηγέτες γειτονικών χωρών. Μολονότι Έλληνες πρωθυπουργοί ταξίδευαν ακόμη και στην Τουρκία, με την οποία η Αθήνα έχει μία κάθε άλλο παρά εύκολη σχέση, ο μικρότερος γείτονας της Ελλάδας παραμένει μια λευκή κουκκίδα στον διπλωματικό χάρτη» αναφέρει το ρεπορτάζ. «Χάρη στην πολιτική συμφιλίωσης που εγκαινίασαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο μακεδόνας ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών», σημειώνει το άρθρο, «αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν».
«Στο εγγύς μέλλον τα γραφεία διασύνδεσης των δύο χωρών στις εκατέρωθεν πρωτεύουσες θα αναβαθμιστούν σε κανονικές πρεσβείες», συνεχίζει ο αρθρογράφος. «Την Τρίτη, οι Τσίπρας και Ζάεφ ήθελαν να απολαύσουν την επιτυχία, για την οποία οι ίδιοι εργάστηκαν σκληρά. Έβγαλαν μαζί σέλφι, έραιναν φιλοφρονήσεις ο ένας τον άλλον. Αλλά δεν ήταν απλώς μια ματιά στο παρελθόν, γιατί η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν πολλά σχέδια (σσ: για το μέλλον). Έτσι, πρόκειται να ιδρυθεί ένα Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, όπως αυτά που η Ελλάδα διατηρεί μέχρι σήμερα με την Τουρκία και το Ισραήλ. Πριν από μερικά χρόνια αυτό θα ήταν αδιανότητο, είπε ο Τσίπρας. Αλλά τώρα γίνεται πραγματικότητα, καθώς οι δύο χώρες επιθυμούν να συνάψουν μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια, όπως επίσης και ένα σχέδιο δράσης για περαιτέρω συνεργασία» σημειώνει η FAZ.
To άρθρο αναφέρει ότι στο επίκεντρο των επαφών Τσίπρα και Ζάεφ βρίσκεται η οικονομική συνεργασία, καθώς «σύμφωνα με τον Ζάεφ, ελληνικές εταιρείες σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους μισού δις ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό, εάν όντως ισχύει, δεν είναι και λίγο για το βαλκανικό κράτος των μόλις δυο εκατομμυρίων κατοίκων». Σύμφωνα με τη FAZ αναμένονται επίσης προγράμματα συνεργασίας και στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών. «Για τον λόγο αυτό ο Αλ. Τσίπρας δεν συνοδεύθηκε μόνο από δέκα υπουργούς του στα Σκόπια, αλλά και από δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες, που θέλουν να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία ή να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εκεί». Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ελπίδες για την οικονομική προσέγγιση Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας τρέφει και η κινεζική Cosco Pacific, που ήδη δραστηριοποιείται στον Πειραιά. Ο αρθρογράφος παρατηρεί στη συνέχεια ότι ήδη εδώ και καιρό οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών «γνωρίζουν εμφανή ανάκαμψη».
Ωστόσο, σε άλλο σημείο σημειώνει ότι οι περιπέτειες στο πολιτικό πεδίο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν ακόμη παρέλθει. «Ένας λόγος γι αυτό είναι ότι ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνείται να υπογράψει τον εφαρμοστικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία ξεπεράστηκε η φιλονικία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων το καλοκαίρι του 2018. Κάθε νόμο που εμπεριέχει το νέο όνομα της χώρας, τον στέλνει πίσω στη Βουλή. Ο Ιβάνοφ είχε προσπαθήσει να αποτρέψει τη συμφιλίωση των δύο χωρών με όλα τα μέσα και τώρα αιτιολογεί τα εμπόδια που προκαλεί, λέγοντας ότι ορκίστηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων να υπηρετεί το Σύνταγμα και τα συμφέροντα ενός κράτους που ονομάζεται Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία». Ωστόσο, όπως παρατηρεί κλείνοντας ο αρθρογράφος, ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν θα μπορεί για πολύ καιρό ακόμη να ενεργεί όπως τώρα, καθώς στη Βόρεια Μακεδονία διεξάγονται προεδρικές εκλογές στις 21 Απριλίου (πρώτος γύρος) και στις 5 Μαΐου (πιθανός επαναληπτικός γύρος). Φαβορί θεωρείται ο υποψήφιος του συνασπισμού υπό τον Ζόραν Ζάεφ, σημειώνει η FAZ.

dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top