ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιάννης Ραγκούσης: Μεταξύ προοδευτικής παράταξης και ΣΥΡΙΖΑ, η Φώφη επιλέγει ΣΥΡΙΖΑ

Ragousis_Jannis

Μοναδικό εμπόδιο για τη μη δημιουργία νέου ενιαίου κόμματος στην Κεντροαριστερά είναι η Φ. Γεννηματά και η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δηλώνει ο Γιάννης Ραγκούσης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Προαναγγέλλει ότι η Ωρα Αποφάσεων προχωρά στην ιδρυτική πράξη του νέου φορέα, δεν αποκλείει συμπόρευση με το Ποτάμι, ενώ απαντά στην κριτική περί ενδεχομένου μετεκλογικής συνεργασίας με τη Ν.Δ.

Στο ερώτημα ποιοι  είναι οι λόγοι που οι προσπάθειες για ένα νέο, ενωτικό εγχείρημα στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, ο κ. Ραγκούσης απαντά:

Ο εξής ένας: η ηγετική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και η απόλυτη άρνησή της να θέσει τον εαυτό της και τις πολιτικές της επιλογές στην κρίση των μελών και των φίλων, που κατά χιλιάδες θα αγκάλιαζαν ένα νέο και ενωμένο προοδευτικό κόμμα.

Κι επειδή διάφοροι αντιτείνουν ότι «μα, πρώτη η κ. Γεννηματά μίλησε για εκλογή από τη βάση», τους προτείνω να σταματήσουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών. Το είπε, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν το εννοούσε, γι’ αυτό και δεν θα το υλοποιήσει στο Συνέδριο που προγραμματίζουν για τον Ιούνιο.

Σε κάθε περίπτωση, αν εγώ κάνω λάθος και την αδικώ, ιδού η Ρόδος, ιδού και η πρόκληση. Να το εξαγγείλουν τώρα, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Ειλικρινά, και χωρίς να κοροϊδεύουν άλλο, να πουν «ναι» στο νέο προοδευτικό κόμμα με δημοκρατική εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Νέο προοδευτικό κόμμα που θα ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Γιατί αυτό θα συνέβαινε, αν δεν το εμπόδιζε η ηγετική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θα άλλαζαν τα πολιτικά δεδομένα στη χώρα. Ενα νέο προοδευτικό κόμμα που θα εξέλεγε την ηγεσία του από τη λαϊκή βάση και θα επανακαθόριζε την πολιτική του ατζέντα, θα ήταν αμέσως, την επόμενη μέρα κιόλας, δεύτερο κόμμα στη χώρα. Κι αυτό μόνον ως ξεκίνημα.

Από εδώ απορρέει η βαρύτατη πολιτική ευθύνη που αναλαμβάνει προσωπικά η κ. Γεννηματά καθώς και όλα τα ηγετικά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέναντι στην προοδευτική, δημοκρατική παράταξη που έχει ιστορική αφετηρία της τον Χαρίλαο Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Τους δίνεται η ιστορική ευκαιρία να αναγεννηθεί η προοδευτική παράταξη και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση κι αυτοί αφήνουν αυτόν τον κορυφαίο συνταγματικό και πολιτικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτήν την έννοια, ανάμεσα στην προοδευτική παράταξη και τον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγουν ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κ. Ραγκου΄σης εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους η Κίνηση «Ώρα Αποφάσεων», δεν συμμετέχει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη:

«Ο λόγος είναι απλός και είναι ένας, λέει: Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα πρέπει να έχει άλλη πολιτική. Πρέπει να έχει προτεραιότητα τους νέους, τους ανέργους και τις παραγωγικές ηλικίες. Πρέπει να καταψηφίζει το επίδομα Τσίπρα που αποκλείει τους νέους και την παραγωγή από τους παραλήπτες του, κι όχι να το υπερψηφίζει όπως έκανε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Πρέπει να προτάσσει την ανάγκη επίλυσης του γενικού προβλήματος των «κόκκινων» δανείων αλλά με δικαιοσύνη και όχι με καταστροφικές συνταγές των περασμένων δεκαετιών. Οπως δηλαδή προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την αναβίωση ουσιαστικά του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που θα μεταφέρει τα βάρη των «κόκκινων» δανείων της παρασιτικής επιχειρηματικότητας στις πλάτες των βαρύτατα φορολογουμένων πολιτών κι επιχειρήσεων.

Επιπλέον, οφείλει να καταψηφίζει τις πελατειακές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος, οι οποίες αναβιώνουν τις χειρότερες πρακτικές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ της σκοτεινής πλευράς της Μεταπολίτευσης.      

Ετσι, για να σας δώσω απλώς τρία πρόσφατα παραδείγματα κορυφαίας διαφωνίας μας, που θα είχαν γίνει αφορμή να παραιτηθούμε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αν είχαμε προσχωρήσει σ’ αυτήν όπως είναι σήμερα».

Για τις σχέσεις με το Ποτάμι και τοιν Στάυρο Θεοδωράκη, ο κ. Ραγκούσης αναφέρει:

«Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να γεννηθεί ένα νέο προοδευτικό κόμμα που θα υπηρετεί και θα προστατεύει κατά προτεραιότητα τις παραγωγικές ηλικίες, πρωτίστως τη νεολαία μας. Με το Ποτάμι μπορούμε και θέλουμε πολιτικά να συμπορευτούμε.

Αν θα προχωρήσουμε μαζί προς το νέο και ισχυρό προοδευτικό κόμμα, αυτό θα το αποφασίσει το Ποτάμι, με κάθε σεβασμό στις διαδικασίες και τα στελέχη του. Ενα νέο, ισχυρό προοδευτικό κόμμα δεν απαιτεί τη διάλυση υφιστάμενων σχηματισμών, αλλά απαιτεί να αποφασίσει η λαϊκή βάση του νέου κομματικού φορέα για την ηγεσία καθώς και για τις προγραμματικές θέσεις του».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top