ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για κωλυσιεργία κατηγόρησε τους δανειστές ο Α. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) υποδέχεται τον πρόεδρο του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Donald Tusk (Δ) στην επίσημη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, Τετάρτη 5 Απριλίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ευθύνες για κωλυσιεργία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης επέρριψε στην πλευρά των δανειστών ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας και της πορείας της οικονομίας προς την ανάκαμψη, και κάλεσε να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τουσκ να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης για να βρεθεί εκεί η λύση. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και σε βάρος της πολιτικής ενότητας της Ευρώπης», είπε.

Πιο αναλυτικά στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση η τακτική των δανειστών να κωλυσιεργούν στις διαπραγματεύσεις και να αλλάζουν τους συμφωνημένους στόχους.

Υποστήριξε ότι το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης καθυστέρησε με ευθύνη των δανειστών , κάτι που συμβαίνει και τώρα. Επισήμανε ότι ορισμένοι από τους πιστωτές βάζουν εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας, που είναι προ των πυλών, και την έξοδό της από το πρόγραμμα σε ένα χρόνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για το κλείσιμο της συμφωνίας πρέπει να οδηγήσει σε λύση, που θα επικυρωθεί στο Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή.

Θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο για να έχουμε θετική εξέλιξη πριν από το Πάσχα και πάντως μέσα στον Απρίλιο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό πρέπει να τελειώσει εδώ, γιατί κάθε ημέρα που περνάει επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και καταστρέφει όλα όσα με θυσίες έχει κάνει ο ελληνικός λαός, επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το 2016 θα κλείσει με εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, πολύ πάνω από το 3% -όπως είπε-, κάτι που σημαίνει ότι από το 2016 έχουμε πιάσει τον στόχο για το 2018.

Σήμερα, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια υπάρχουν προοπτικές για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα και να αφήσει πίσω της τα καταστροφολογικά σενάρια για Grexit.

Παρ’ όλ’ αυτά, ορισμένοι από τους πιστωτές εμφανίζονται αμετανόητοι και βάζουν με τεχνητό τρόπο εμπόδια στην Ελλάδα, σε μια ευαίσθητη συγκυρία για την Ευρώπη, με την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία και την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις με την Τουρκία, σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέφυγε να δεσμευθεί για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των 19, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να κάνει υποθέσεις ή σχόλια επί υποθετικών σεναρίων. Εξέφρασε την ελπίδα ότι έως την Παρασκευή οι θεσμοί και η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία προσθέτοντας ότι κάθε μέρα υπάρχει πρόοδος.

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top