ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για τρίτη φορά στο Συμβούλιο Εφετών η υπόθεση του Α. Γεωργίου

georgiou_elstat

Για τρίτη φορά θα κριθεί από το Συμβούλιο των Εφετών της Αθήνας η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος έχει ήδη απαλλαγεί δύο φορές με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αλλά η επανεξέταση της υπόθεσης, για τρίτη φορά, αποφασίστηκε από τον Άρειο Πάγο.
Οπως έγινε γνωστό, το αρμόδιο ποινικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για δεύτερη φορά, έκανε δεκτή αναίρεση κατά της απαλλαγής Γεωργίου, την οποία άσκησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, οδηγώντας την υπόθεση και πάλι – για τρίτη συνεχή φορά – για επανάκριση από το Συμβούλιο των Εφετών.
Η υπόθεση αφορά τις καταγγελίες πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ, κυρίως της κ. Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην επικεφαλής της Αρχής διόγκωσε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υπαγωγή της χώρας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η υπόθεση Γεωργίου σχετικά με το έλλειμμα του 2009 είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι μετείχαν στα αλλεπάλληλα προγράμματα διάσωσης της χώρας, ενώ η ίδια η Eurostat με έγγραφό της, το οποίο υπάρχει στη σχετική δικογραφία, έχει επισημάνει πως το έλλειμμα για το 2009 υπολογίστηκε με βάση τα ευρωπαϊκά στάνταρ και έχει τύχει της δικής της εγκρίσεως.
Σημειωτέον ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αντιμετωπίζει, σε σχέση με τα καταγγελλόμενα περί διόγκωσης του ελλείμματος, κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για ψευδή βεβαίωση, από την οποία έως τώρα έχει απαλλαγεί δύο φορές, ενώ απαλλακτικές υπήρξαν και οι σχετικές εισαγγελικές προτάσεις.
Παράλληλα, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, κατηγορία που αφορούσε ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχε κρατήσει τη θέση του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν ήταν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, και ότι δεν συγκαλούσε πάντα, ως όφειλε, τη διοίκηση της Αρχής. Για αυτά είχε αθωωθεί σε πρώτο βαθμό όμως στη συνέχεια στο Εφετείο καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο χρόνων. Προσέφυγε ο ίδιος στον Άρειο Πάγο και η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ευσταθία Σπυροπούλου πρότεινε να αναιρεθεί (να ακυρωθεί) η ποινή αυτή, και τώρα η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου.

kathimerini.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top