ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιούνκερ: Ωρα για πιό Ενωμένη Ευρώπη- «Ευρωπαϊκό ΔΝΤ» και Ευρωυπουργό Οικονομικών

juncker

Ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε. Ενα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ομιλία του από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρουσιάζοντας το όραμά του για την αναγέννηση της Ενωσης.

Η Ευρώπη μπορεί να δώσει αποτελέσματα για τους πολίτες της όπου και όταν χρειαστεί τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι οικονομικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί προς όφελός μας καθώς είμαστε σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης για όλα τα κράτη μέλη της είπε ο κ. Γιούνκερ.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του:

 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
«Ο άνεμος πνέει ξανά στα πανιά της Ευρώπης. Εχουμε τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας, που όμως δεν μείνει ανοικτό για πάντα. Ας εκμεταλλευτούμε την στιγμή στο έπακρο».
ΕΜΠΟΡΙΟ
«Θα ήθελα να ενισχύσουμε, να δυναμώσουμε τα ευρωπαϊκά μας εμπορικά προγράμματα. Η Ευρώπη είναι ανοιχτή στο εμπόριο αλλά πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα. Πρέπει να παίρνουμε πίσω όσα δίνουμε».
«Εταίροι σε ολόκληρη την υφήλιο περιμένουν έξω από την πόρτα μας για να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες μαζί μας».
«Σήμερα, προτείνουμε να ξεκινήσουμε εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία…Θα ήθελα αυτές οι εμπορικές συμφωνίες να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος της θητείας μας».
«Το εμπόριο δεν είναι αόριστη έννοια, είναι θέσεις εργασίας, νέες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».
«Κάθε εκατομμύριο (ευρώ) εξαγωγών που έχουμε σημαίνει 14.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στην Ευρώπη».
«Εμπόριο είναι επίσης η εξαγωγή των κοινωνικών και περιβαλλοντικών μας κανόνων… της προστασίας των στοιχείων και ασφάλειας τροφίμων».
«Προτείνουμε σήμερα ένα νέο πλαίσιο για την ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο επενδύσεων».
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
«Η Ιταλία σώζει την τιμή της Ευρώπης στην Μεσόγειο».
«Η μετανάστευση παραμένει στο ραντάρ μας. Εχουμε καταφέρει να κάνουμε πραγματική πρόοδο. Σήμερα προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα με πιο αποτελεσματικό τρόπο».
«Καταφέραμε να μειώσουμε την ροή των κανονικών μεταναστών. Εχουμε μειώσει τον αριθμό των παράνομων αφίξεων».
«Εχουμε σημαντικά μειώσει τον αριθμό των χαμένων ζωών στην Μεσόγειο».
«Αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν στην Ευρώπη πρέπει να επιστρέψουν στην χώρα προέλευσης».
«Εχουμε σημαντικά ενισχύσει τη δράση μας σε αυτό τον τομέα».
«Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά ενδο-ευρωπαϊκό θέμα.. είναι επίσης η δημιουργία μεγαλύτερης αλληλεγγύης στην Αφρική».
«Η παράνομη μετανάστευση θα σταματήσει μόνο αν οι μετανάστες έχουν και άλλη επιλογή … ένα νόμιμο σύστημα μετανάστευσης».
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ/ DIESELGATE
«Η Κομισιόν θέλει να κάνει την βιομηχανία μας πιο δυνατή και πιο ανταγωνιστική».
«Είμαι περήφανος για την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά με σοκάρει το γεγονός ότι πελάτες και χρήστες εσκεμμένα εξαπατήθηκαν».
«Καλώ την αυτοκινητοβιομηχανία να κάνει τις σωστές αλλαγές για αυτό και να διορθώσουν τα λάθη τους».
«Η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα πρόταση για την μείωση των εκπομπών άνθρακα στον τομέα μεταφορών.»
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μια ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που θα αποτελέσει εγγύηση για ανταγωνιστικές βιομηχανίες»
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ / ΝΕΑ ΜΕΛΗ
«Δεν μπορούν να υπάρχουν εργάτες δεύτερης κατηγορίας στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι που εργάζονται στον ίδιο τόπο κάνοντας την ίδια δουλιά πρέπει να αμοίβονται το ίδιο.»
«Δεν μπορούν να υπάρχουν καταναλωτές δεύτερης κατηγορίας στην Ευρώπη. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι άνθρωποι, ιδίως στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, αγοράζουν προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας με τις ίδιες ετικέτες και συσκευασία με άλλες χώρες».
«Είναι καιρός να έρθουν στην Schengen η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Η Κροατία επίσης αξίζει να γίνει πλήρες μέλος της Schengen μόλις εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια».
«Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει αξιόπιστες προοπτικές μέλους στα δυτικά Βαλκάνια».
ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΤΟΥΡΚΙΑ
«Στην Ευρώπη ο νόμος έχει δύναμη, δεν είναι η δύναμη που ορίζει τον νόμο».
«Στην Ευρώπη ο νόμος διασφαλίζεται από ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Η συμμετοχή στην ένωση σημαίνει σεβασμός σε δικαστικές αποφάσεις».
«Τα κράτη μέλη μας έχουν δώσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξουσίες να λαμβάνει την τελική απόφαση και αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις του πρέπει να είναι σεβαστές σε όλες τις περιπτώσεις».
«Η έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις και η υπονόμευση των εθνικών συστημάτων δικαιοσύνης σημαίνει κλοπή των θεμελειωδών δικαιωμάτων των πολιτών».
«Στην ΕΕ το κράτος δικαίου δεν είναι προεραιτικό, είναι καθήκον».
«Η ένωσή μας δεν είναι κράτος, αλλά εξακολουθεί να διοικείται από το κράτος δικαίου».
«Και αυτό αποκλείει την συμμετοχή της Τουρκίας στο άμεσο μέλλον».
«Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί».
«Οι συμβιβασμοί είναι μια τέχνη, ένας τρόπος γεφύρωσης των διαφορών μας… ΄Ανθρωποι που αντιπαλεύουν τους συμβιβασμούς, αντιπαλεύουν την δημοκρατία και αντιπαλεύουν την Ευρώπη».
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαίο υπουργό οικονομίας και οικονομικών για να προωθηθεί η δομική μεταρρύθμιση των κρατών μελών μας».
«Δεν είναι απαραίτητο ξεχωριστό κοινοβούλιο για την ευρωζώνη»
«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ», η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο»
ΑΣΦΑΛΕΙΑ/ΑΜΥΝΑ/ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η ΕΕ πρέπει επίσης να είναι πιο ισχυρή στη μάχη κατά της τρομοκρατίας…(Γι’αυτό προτείνουμε) μια υπηρεσία που θα διασφαλίζει αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με ξένους μαχητές».
«Η ΕΕ πρέπει επίσης να έχει μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια σκηνή. Πρέπει να μπορεί να παίρνει αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής πιο γρήγορα… Είναι καιρός να παίρνονται αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής σε κάποιες περιπτώσεις με πλειοψηφία».
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι σε θέση να υπερβεί τα βέτο των χωρών μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συνδυάσει τους ρόλους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,».
«Στον τομέα της άμυνας απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες… εως το 2025 πρέπει να υπάρχει λειτουργική αμυντική ένωση. Την χρειαζόμαστε και το ΝΑΤΟ θα ήθελε να την έχουμε».
BREXIT
«Πάντα θα μας στεναχωρεί και πιστεύω ότι θα το μετανιώσετε και εσείς σύντομα».
«Αλλά πρέπει να σεβαστούμε την θέληση του λαού της Βρετανίας, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε. Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε γιατί το Brexit δεν είναι το παν. Δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης. Δεν είναι η αρχή και το τέλος των πάντων».

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top