ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκάλοπ Prorata: Όχι εκλογές το επόμενο εξάμηνο λέει το 56%

polls4

Έντονα εξακολουθούν να είναι τα συναισθήματα των Ελλήνων πολιτών, όπως αποτυπώνονται στην έρευνα της Pro Rata για την εφημερίδα των Συντακτών.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση σε ποιο βαθμό νοιώθετε φόβο, ελπίδα ή θυμό, «μεγάλο» φόβο απαντά το 39%, έναντι 36% που απαντά «μεγάλο» θυμό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την ελπίδα είναι μόλις 9%.

prorata-1

 

Ενδεικτική της απογοήτευσης που έχουν οι Έλληνες πολίτες είναι και οι απαντήσεις τους στην ερώτηση πως βλέπουν μελλοντικά την κατάσταση της οικονομίας με το 42% να πιστεύει πως θα επιδεινωθεί σημαντικά.

prorata-2

Στην ερώτηση «πού τοποθετείται τον εαυτό σας», με βάση τον παραδοσιακό διαχωρισμό αριστερά και δεξιά, ένα ποσοστό της τάξεως του 24% λέει πως αυτό ο διαχωρισμός δεν έχει πλέον αξία, ενώ ένα 26% τοποθετείται στο κέντρο παίρνοντας ίσες αποστάσεις και από τους δύο πόλους.

prorata-3

 

Για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις λέξεις που τους χαρακτηρίζουν τα ευρήματα είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά. Πιο συγκεκριμένα η πλειονότητα θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη πιο έντιμο από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά παράλληλα και πιο απόμακρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει και στην αποτελεσματικότητα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας θεωρείται πιο φθαρμένος

prorata-4

Παρά την διάχυτη απογοήτευση το 56% δεν θεωρεί πως πρέπει να γίνουν εκλογές μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

prorata-6

 

Δημογραφικά η ΝΔ φαίνεται να κερδίζει ομάδες όπως οι ηλικίες 18- 24, ενώ στις επαγγελματικές ομάδες χαρακτηριστικό είναι πως κερδίζει και τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά χάνει στους ανέργους.  Όσον αφορά την μόρφωση το κόμμα της κεντροδεξιάς έχει υψηλά ποσοστά στους αποφοίτους ΑΕΙ, αλλά και σε εκείνους του Δημοτικού, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει το υψηλότερο ποσοστό του από τους αποφοίτους Γυμνασίου και Λυκείου.

Όσον αφορά την εκλογική επιρροή τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

H ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33% (έως 29% το Νοέμβριο) έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ (18% το Νοέμβριο). Για τα υπόλοιπα κόμματα η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: Η Χρυσή Αυγή έως το 8% (10%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη έως το 14% (10%), το ΚΚΕ 12% (14%), το ΠΟΤΑΜΙ 8% (8%), οι ΑΝ.ΕΛΛ. 4% (5%), η Ενωση Κεντρώων έως το 7% (8%), η Λαϊκή Ενότητα έως το 4% (3%) και η Πλεύση Ελευθερίας έως το 7% (7%).

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top