ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκαμπόν: Απόπειρα πραξικοπήματος σε εξέλιξη

gabon1

Σε εξέλιξη βρίσκεται κατά τα φαινόμενα απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Γκαμπόν, όπου μονάδες του στρατού κατέλαβαν τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση (Radio Télévision Gabonaise, RTG), στη Λεωφόρο του Θριάμβου.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε νωρίτερα πως ακούγονταν πυρά στη Λιμπρβίλ.

Στη λεωφόρο όπου εδρεύει η RTG αναπτύχθηκαν περί τις 07:00 (08:00 ώρα Ελλάδας) τεθωρακισμένα που αποκλείουν την πρόσβαση και ακούγονται σφοδρά πυρά, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι στρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι στόχος τους είναι η «αποκατάσταση της δημοκρατίας». Πήραν τον έλεγχο της δημόσιας ραδιοφωνίας στις 04.30 τοπική ώρα και διάβασαν μια σύντομη δήλωση ανακοινώνοντας «Εθνικό Συμβούλιο Παλινόρθωσης».

Στους δρόμους της πρωτεύουσας Λιμπρβίλ βρίσκονται τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό διαδέχθηκε τον πατέρα του Ομάρ το 2009. Κέρδισε με μικρή πλειοψηφία τις εκλογές του 2016, που σημαδεύτηκαν από βία και κατηγορίες για νοθεία. Ο πρόεδρος Μπονγκό βρίσκεται εδώ και δύο μήνες εκτός χώρας αναρρώνοντας στο Μαρόκο μετά από εγκεφαλικό. Θέλησε να βάλει τέλος στις φήμες για την υγεία του με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα για το Νέο Έτος λέγοντας ότι αισθάνεται περίφημα.

Οι στρατιωτικοί λένε ότι απογοητεύτηκαν από το μήνυμα χαρακτηρίζοντάς το ως θλιβερό θέαμα και προσπάθεια να απαγκιστρωθεί από την εξουσία. «Ενίσχυσε τις αμφιβολίες για την ικανότητά του να αναλάβει τις ευθύνες του ρόλου του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε ο υπολοχαγός Κέλι Όντο Ομπιάνγκ, ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου Μετώπου των Δυνάμεων Αμύνης και Ασφαλείας της Γκαμπόν. Έκανε ιδιαίτερη έκκληση στους νέους «να αναλάβουν τα ηνία του πεπρωμένου τους».

Οι στασιαστές κάλεσαν τους στρατιώτες να πάρουν τον έλεγχο των συγκοινωνιών, των αποθεμάτων πυρομαχικών και των αεροδρομίων στο «όνομα του συμφέροντος του έθνους».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αναπτύξει στρατιώτες στην Γκαμπόν για την προστασία Αμερικανών πολιτών εν μέσω φόβων για βίαιες διαμαρτυρπέις στην γειτονική Δημοκρατία του Κονγκό μετά τις προεδρικές εκλογές στην χώρα.

Η Γκαμπόν μετά την ανεξαρτησία της από την Γαλλία το 1960 είχε τρεις προέδρους. Ο πρόεδρος Ομάρ Μπονγκό ήταν στην εξουσία για πάνω από 4 δεκαετίες μέχρι τον θάνατό του το 2009. Στην διάρκεια της προεδρίας του, η Γκαμπόν διατήρησε στενή σχέση με την Γαλλία, μέσω του συστήματος as «Francafrique», λαμβάνοντας πολιτική και στρατιωτική βοήθεια σε αντάλλαγμα επιχειρηματικές διευκολύνσεις.

Οι σχέσεις ψυχράνθηκαν μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον γιο του Αλί, που κέρδισε τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2009 και οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν μια πολύχρονη έρευνα για διαφθορά στα οικονομικά της οικογένειας.

Η Γκαμπόν είναι παραγωγός πετρελαίου, αλλά σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ένα τρίτο του πληθυσμού της ζει στην φτώχεια.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ/bbc.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top