ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκι Φέρχοφσταντ: Ευπρόσδεκτη να αλλάξει γνώμη η Βρετανία

ferhofstad

Η Βρετανία είναι ευπρόσδεκτη να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένει ότι θα λαμβάνει επιστροφή από τις συνεισφορές της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή περίπλοκες εξαιρέσεις από τους κανόνες της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής του ευρωκοινοβουλίου για το Brexit.
«Χθες, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο νέος Γάλλος πρόεδρος, μίλησε για μια ανοικτή πόρτα. Ότι εάν η Βρετανία αλλάξει γνώμη, θα βρει μια ανοικτή πόρτα», δήλωσε ο Γκι Φέρχοφσταντ στο ευρωκοινοβούλιο.
«Συμφωνώ. Αλλά όπως στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, δεν είναι όλες οι πόρτες ίδιες. Θα είναι μια ολοκαίνουργια πόρτα, με μια νέα Ευρώπη, μια Ευρώπη χωρίς επιστροφή χρημάτων, χωρίς περιπλοκότητα, με πραγματικές εξουσίες και με ενότητα».
Ο φιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου ήταν ανέκαθεν υπέρμαχος μιας στενότερης ενοποίησης των εθνικών κυβερνήσεων, με εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες. Όπως πολλοί στην Ευρώπη, είχε επικρίνει το δικαίωμα της Βρετανίας, το οποίο είχε διαπραγματευθεί η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του 1980, να επιστρέφονται οι μισές συνεισφορές της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Και η Δανία ανοικτή στο ενδεχόμενο παραμονής της Βρετανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Άντερς Σάμιουελσεν δήλωσε σήμερα ανοιχτός στην ιδέα παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου ως πλήρους μέλους στην ΕΕ αν αποφασίσει να αλλάξει γνώμη για την έξοδό του από το μπλοκ.
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο γυρίσει αύριο και πει ότι θέλει να συμμετέχει σε όλα, η Δανία είναι πολύ ανοιχτή σε αυτό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σάμιουελσεν.
Ανάλογη θέση έχει εκφράσει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top