ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Δραγασάκης: Η συμφωνία θα κλείσει στην ώρα της

delfoi

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία θα κλείσει και μάλιστα στην ώρα της εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και αυτό γιατί οι στόχοι του προγράμματος καλύπτονται, ενώ πολλοί από αυτούς υπερκαλύπτονται, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Επεσήμανε δε ότι η συμφωνία καθυστερεί γιατί οι δανειστές έχουν αποκλίνουσες απόψεις και το ΔΝΤ ζήτησε νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Ένα θέμα που ακόμα εμποδίζει την επίτευξη της συμφωνίας είναι το εξωδικαστικό ζήτημα των δανείων.

Παράλληλα υπαινίχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς όπως είπε «ιδιοκτησία προγράμματος μπορεί να υπάρξει όταν υφίστανται ισότιμες σχέσεις μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών».

Αναφερθείς στις εξαγωγές είπε:«Θέλω να κάνω μια διευκρίνιση στατιστικού χαρακτήρα. Με την έκθεση του ΔΝΤ εμφανίζεται μια πάρα πολύ κακή εικόνα για την Ελλάδα αλλά οι εξαγωγές αυξήθηκαν πιο έντονα και από την Ιταλία και ίσως και από την Ισπανία. Το Ταμείο αφαιρεί από τον τρόπο υπολογισμού το ναυτιλιακό συνάλλαγμα και βγάζει ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Έτσι μετά τα greekstatistics έχουμε τα Tomsenstatistics» διευκρίνισε ο κ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμπλήρωσε:«αυτό που λέγαμε και πριν την κρίση, ήταν ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, στο κομμάτι των εξαγωγών είναι ότι πρέπει να αλλάζει και το παραγωγικό πρότυπο, δηλαδή χρειαζόμαστε προϊόντα διεθνούς ενδιαφέροντος».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο κ. Δραγασάκης είπε:«χρειαζόμαστε μια πρωτότυπη σύνθεση ανάμεσα σε μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες και εξαγωγές που είναι αναγκαίες (…) αυτό που σχεδιάζουμε είναι να εισάγουμε στο αναπτυξιακό σχέδιο, επιταχυντές».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε πάντως την πεποίθηση πως η συμφωνία με τους θεσμούς θα κλείσει, εκτιμώντας μάλιστα ότι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές εντός του έτους είναι εφικτή. Η κυβέρνηση θέλει την επίτευξη της συμφωνίας, το συντομότερο δυνατό, αλλά με συνολικό τρόπο» δήλωσε.

«Μαζί με τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επιδιώκουμε τη συμφωνία για το χρέος και τη συμφωνία για τα πλεονάσματα. Κλείνοντας τη συμφωνία με συνολικό τρόπο, αποκτάμε δυνατότητα για ένταξη στο QE και  δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το 2017» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στα τρια σενάρια (των: ΔΝΤ- Ελληνικής κυβέρνησης και Standards and Poors) για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα , τα επόμενα χρόνια από το πιο απαισιόδοξο έως το πλέον αισιόδοξο, είπε ότι είναι εκτιμήσεις που μπορεί να επιβεβαιωθούν ή όχι για αυτό η κυβέρνηση προκρίνει την ανάγκη επιταχυντών σε επενδύσεις και απασχόληση.

«Βασικό θέμα οι επενδύσεις-εγχώριες και διεθνείς- και η απασχόληση, πρέπει να βρούμε τρόπο να επιταχύνουμε. Χρειαζόμαστε ένα σοκ απασχόλησης (…) η πρόταση μας έγινε αποδεχτή από το Eurogroup στις 20 Φλεβάρη, να χρηματοδοτηθεί από πρόσθετη πηγή η απασχόληση και να μην υπολογίζεται στο έλλειμμα» είπε ο κ. Δραγασάκης με στόχο σε βάθος 10ετίας να υποχωρήσει αισθητά η ανεργία.

Ο κ. Δραγασάκης εξαπέλυσε βολές και κατά της αντιπολίτευσης. «Τέταρτο Μνημόνιο δεν θα υπάρξει και είναι απορίας άξιο πως με τόση ευκολία το επικαλούνται δυνάμεις εντός της χώρας», είπε και πρόσθεσε «όποιος στην Ελλάδα λέει απλά «υπογράψτε» χωρίς να διευκρινίζει τι ή ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις, υποδύεται τον «Πόντιο Πιλάτο»».

Κ. Σημίτης: «Το Grexit πλανάται ακόμα»

«Το Grexit πλανάται ακόμα. Χρειάζεται μία σοβαρή Ελλάδα» επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι «στην κυβέρνηση νομίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση λόγω ευρωπαϊκών εκλογών και η σκληρή στάση θα έχει αποτελέσματα. Διαφωνώ εξ ολοκλήρου. Υποχώρηση σε επίπεδα που επιθυμεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει».

 

Ντ. Μπακογιάννη: «Αγνοούνται ακόμα η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη»

«Στην Ελλάδα της κρίσης, δυστυχώς αγνοούνται ακόμα η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η μία προϋποθέτει την άλλη και ο δύο μαζί αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της χώρας. Και, φυσικά, για να αυξηθούν και οι δύο, χρειάζονται επενδύσεις» συνέχισε η τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, η οποία επέκρινε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ανέφερε ότι για το 2016 και το 2017, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έπεσε κατά 5 θέσεις, στην 86η, μεταξύ 138 κρατών και πως τα πράγματα είναι χειρότερα στο δείκτη ανάπτυξης αγοράς, όπου η Ελλάδα έρχεται 136η, δηλαδή 3η χειρότερη παγκοσμίως.

Η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στους λόγους που η ελληνική οικονομία, παρά τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, παραμένει μη ανταγωνιστική και αποθαρρύνει κάθε πιθανό επενδυτή, σημείωσε: Πρώτον απουσιάζει η πολιτική σταθερότητα, δεύτερον η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει όλα όσα η ίδια έχει συμφωνήσει με τους εταίρους και τρίτον η υπερφορολόγηση σκοτώνει την ανταγωνιστικότητα.

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία

Στη σημαντική συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε ο πρόεδρός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Ειδικότερα, σημείωσε πως η ΕΤΕπ εγκαινίασε την παρουσία της από τη στιγμή της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε η πολυμερής τράπεζα που παρέμεινε και επέκτεινε τη δραστηριότητά της, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Πολλοί στην Ευρώπη μπορεί να πιστέψουν ότι δημιουργικότητα δεν υφίσταται στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει και είναι αυτή που θα δώσει τη δυνατότητα στην οικονομία να αναπτυχθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Χόγιερ, στον ισολογισμό της ΕΤΕπ αντιστοιχεί το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει αναλάβει μέρος της ευθύνης που αντλείται από τις αρχές της επικουρικότητας και της αλληλεγγύης. Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ τόνισε ότι το σχέδιο Γιούνκερ αποσκοπεί στη μείωση του επενδυτικού χάσματος, ύψους 750 εκατ. ευρώ, κατά 100 εκατ. Ευρώ, σε ετήσια βάση.

Δεν παρέλειψε, όμως, να κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου», ιδίως όσον αφορά την επιτάχυνση των ρυθμών παραγωγικότητας στην Ευρώπη και την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, τομέας στον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ουραγό.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του φορέα Hellenic Initiative USA Mark Array, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της δημιουργίας γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ της ελληνικής ομογένειας και της Ελλάδας αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 2οΟικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως ανέφερε, η πρωτοβουλία Hellenic Initiative USA κατάφερε να οργανώσει τους επιχειρηματίες της ελληνικής Διασποράς, οι οποίοι, υπό τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ένωσαν τις δυνάμεις τους. To Hellenic Initiative διαθέτει διπλή αποστολή: να βοηθηθεί η Ελλάδα και να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μέλλον για την χώρα, σημείωσε.

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top