ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Καμίνης: Είμαι βαθιά αριστερός, βαθιά φιλελεύθερος και αμετακίνητα δημοκράτης, γι’ αυτό Ευρωπαίος.

kaminisg

Θεωρεί προσόν στη διεκδίκηση της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς το γεγονός ότι προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών, ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»  και τονίζει:«Έχω δουλέψει σκληρά είτε στο Πανεπιστήμιο είτε στον Συνήγορο του Πολίτη είτε μετά ως δήμαρχος, δεν μου έχει χαριστεί τίποτα και ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος των μηχανισμών και του συστήματος. Εμαθα στη ζωή μου ότι τα σπουδαία γίνονται από πολλούς μαζί, όταν υπάρχουν όμως οι κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή ελευθερία και κανόνες. Και ότι χωρίς μέριμνα για τους πολλούς δεν υπάρχει προκοπή για τους λίγους.

Δηλώνει επίσης «βαθιά αριστερός και βαθιά φιλελεύθερος» και εξηγεί: « Εχω πει και ισχύει πως είμαι βαθιά αριστερός, βαθιά φιλελεύθερος και αμετακίνητα δημοκράτης, γι’ αυτό Ευρωπαίος. Γιατί μια δημοκρατία που σέβεται τους αδύναμους είναι μια δυνατή δημοκρατία. Εκεί δηλαδή όπου οι πλειοψηφίες δεν συντρίβουν τις μειοψηφίες, ούτε το κράτος τον πολίτη. Αυτό είναι πολιτικός φιλελευθερισμός κι αυτή είναι η ιστορική δημοκρατική παράδοση –από τον Ελευθέριο Βενιζέλο– αυτής της παράταξης. Χωρίς αναδιανομή του πλούτου, ώστε να διασφαλίζεται δίχτυ προστασίας στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χωρίς μεγάλες δημόσιες επενδύσεις στην Παιδεία και τις υποδομές, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτό είναι Αριστερά και αυτή είναι η μεγάλη κληρονομιά της παράταξης από τη μεταπολεμική της ιστορία. Αριστερά και φιλελευθερισμός δίνουν περιεχόμενο στη δημοκρατία. Κι αυτή είναι για μένα η προσπάθεια και το μέλλον της Ευρώπης».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Καμίνης ξεκαθαρίζει ότι η νέα παράταξη δεν θα αποτελέσει «συμμαχία των προθύμων» ούτε του κ. Τσίπρα ούτε του κ. Μητσοτάκη. Αυτή τη στιγμή δημιουργούμε μια μεγάλη ισχυρή παράταξη με πλειοψηφικά χαρακτηριστικά και σαφές προγραμματικό πλαίσιο. Σε προοπτική, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, θα είναι ένα ενιαίο πολυτασικό κόμμα. Αυτός είναι ο στόχος. Τα βήματα προς τα εκεί θέλουν σύνεση, διάλογο και σεβασμό, κυρίως σεβασμό. Σημειώνει, επίσης, ότι η  Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμματα της συντήρησης, που αναπαράγουν διλήμματα εκτός εποχής και εξαντλούνται σε μονομαχίες εντός Βουλής.«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένου αποδείχθηκε δύναμη συντήρησης, όπου κυριαρχούν η πελατειακή αντίληψη, η περιφρόνηση των θεσμών και ο λαϊκισμός», προσθέτει.

Τέλος, απαντά στη σκληρή κριτική που δέχτηκε για τη δήλωσή του ότι ήταν ο ηγέτης του «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015, αναφέροντας ότι κάποιοι «κάνουν την τρίχα τριχιά». Στο δημοψήφισμα του 2015, όλοι το γνωρίζουν, μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη δεχτήκαμε να αναλάβουμε μια μεγάλη ευθύνη, ώστε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και να μη διακυβευτεί μια ιστορική εθνική επιλογή. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top