ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Καμίνης – Π. Σιλέγκοφ: «Είμαστε υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Μακεδονικό»

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης (Δ) συνομιλεί με τον δήμαρχο Σκοπίων Petre Shilegov (Α) στη συνάντηση τους στο Δημαρχείο της Αθήνας,  Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μήνυμα ενότητας έστειλαν οι δήμαρχοι Αθηναίων και Σκοπίων κατά τη συνάντησή τους καθώς, όπως υπογράμμισαν, πρέπει οι κυβερνήσεις τους να δείξουν πολιτική βούληση προτάσσοντας το μέλλον των δυο χωρών.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση πάνω στην οποία οφείλουμε να συμβάλλουμε ως δήμαρχοι”. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος των Σκοπίων Πέτερ Σιλέγκοφ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και να βρεθούν λύσεις για τους πολίτες. Μάλιστα, ανέφερε πολλές φορές τη λέξη «φιλία», ενώ όταν ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις, αλλά και για το θέμα των αγαλμάτων και της ονοματοδοσίας των δρόμων, τόνισε ότι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού για να προσθέσει ότι δεν βοηθούν οι δηλώσεις τη στιγμή που οι κυβερνήσεις διαπραγματεύονται.
Οι δυο πρωτεύουσες θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα κοινωνικής και ψηφιακής πολιτικής και αστικής ανάπτυξης, ενώ ο κ. Καμίνης μέσα στο 2018 θα επισκεφθεί και αυτός με τη σειρά του τα Σκόπια
Η πρόσκληση του κ. Καμίνη προς τον Σκοπιανό ομόλογό του εντάσσεται στην πολιτική συνεργασίας μεταξύ των πόλεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών για κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα.
Σε συνέντευξη του στο ΕΘΝΟΣ, ο κ. Σιλέγκοφ σημειώνει για τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Αθηναίων, ότι επιδιώκεται η ανταλλαγή εμπειριών, η βελτίωση και η εμβάθυνση της συνεργασίας καθώς και η καθιέρωση μίας πιο δυναμικής διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο πρωτευουσών.
Ο κ. Σιλέγκοφ κάνει εκτενή αναφορά στο σχέδιο «Σκόπια 2014» του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο περιγράφει ως «έργο μεγαλομανίας, που σε κανένα τμήμα του δεν επικεντρώνεται, ούτε και σηματοδοτεί κάτι από το μέλλον της πόλης». Ιδιαίτερα για τα «αγάλματα Γκρούεφσκι» λέει ότι έχει δημιουργήσει μία επιτροπή από εμπειρογνώμονες που -μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και διάλογο- θα αποφασίσει σχετικά με την απομάκρυνσή τους. Επισημαίνει επίσης ότι το σχέδιο «Σκόπια 2014» χρησιμοποιήθηκε από το σύστημα Γκρούεφσκι «επιδέξια χειραγωγημένα για να αναστείλει τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα, που αντιμετώπιζαν το κράτος και οι πολίτες».

athina984.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top