ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Μεϊμαρογλου: Ο προοδευτικός χώρος δεν μπορεί να είναι ούτε ουδέτερος, ουτε χώρος ίσων αποστάσεων

Meimaroglou1

Ομιλία στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Αγαπτητές φίλες και φίλοι,

Η επιτυχία του νέου εγχειρήματος του προοδευτικού χώρου, που ξεκινάει τις μέρες αυτές με το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, θα κριθεί αποκλειστικά από έναν παράγοντα. Αν θα καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι μοναδικός δρόμος για την πραγματική έξοδο από την κρίση είναι η χάραξη μιας νέας, αναπτυξιακής πορείας για τη χώρα. Ταυτόχρονα πρεπει να πείσει ότι με το δικό του σχέδιο θα συμβάλλει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στην πορεία αυτή.

Η βαθειά κρίση και οι αδυσώπητες συνέπειές της δεν αφήνουν πλέον περιθώρια συναισθηματικών ή κατά συνήθεια επιλογών. Η οποιαδήποτε προσπάθεια αναπαλαίωσης αντιλήψεων, νοοτροπιών, διαδικασιών και πρακτικών και των φορέων τους θα οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα. Η χώρα δεν μπορεί ν’ αλλάξει αν δεν αλλάξει ριζικά το πολιτικό σύστημα, αν δεν εκσυγχρονιστούν οι θεσμοί, αν δεν εξυγειανθεί το δημόσιο, αν δεν σταθεροποιηθεί η οικονομία της, αν δεν υπάρξει σύγκρουση με τα συντεχνιακά συμφέροντα, αν δεν δημιουργηθεί ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον που θ’ ανοίξει νέες θέσεις εργασίας. Αν δεν αποτελέσει το ισχυρό πολιτικό ανάχωμα στην επέλαση του λαΪκισμού.

Φίλες και φίλοι,

Ο προοδευτικός χώρος δεν μπορεί να είναι ούτε ουδέτερος, ούτε χώρος των ίσων αποστάσεων. Μια τέτοια στάση θα οδηγήσει μαθηματικά το «Κίνημα Αλλαγής» σε ένα διαιτητικό-εξισορροπιστικό ρόλο και κινδυνεύει να στερήσει την πολιτική του παρέμβαση από την ουσία του προοδευτικού-εκσυγχρονιστικού-μεταρρυθμιστικού του ρόλου που δεν μπορεί να απειλείται από τη δαμόκλειο σπάθη της παραβίασης των ίσων αποστάσεων. Την «ΟΥΤΕ-ΟΥΤΕ» πολιτική την έχει πληρώσει πολύ ακριβά η προοδευτική παράταξη.

Σκέφτομαι μήπως μοιάζει προσχηματικό να κάνουμε κριτική, στο όνομα της απομόνωσης του Συριζα, σε έναν αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος γιατί, σε μια κρίσιμη για τα εθνικά θέματα στιγμή, απάντησε στην προσκληση για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό υποστηρίζοντας την, κατατεθημένη στη Βουλή εδω και καιρό, πρότασή του Ποταμιού για συγκρότηση του αναγκαίου όσο ποτέ άλλοτε Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Και την ίδια στιγμή να καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και απο αυτό εδώ το Συνέδριο,  να μας απάντήσει καθαρά «αν είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας» για να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε την διερευνητική εντολή που αισιοδοξουμε να λάβουμε. Δεν ξέρω ειλικρινά τι από τα δύο αποτελεί κλείσιμο ματιού στη σημερινή επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική.

Το «Κίνημα Αλλαγής» πρέπει και μπορεί να γίνει το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη που δεν μπορεί να διανοηθεί την επιστροφή σε όλα όσα τον οδήγησαν ως εδώ. Δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι κατέρρευσαν όλα εκτός από το παλιό πολιτικό σύστημα. Το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη που ονειρεύεται την Ελλάδα να γίνει μια ευνομούμενη και ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα και μπαίνει αποφασιστικά στο δρόμο της ανάπτυξης. Δεν μπορει και μάλιστα στο ξεκίνημά του, να φιλοδοξεί να γίνει το σπίτι των προς ΣΥΡΙΖΑ απολωλότων που μετακινούνται κομματικά με μοναδικό αίσθηση την οσμή της εξουσίας.

Δύναμη του νέου κινήματός μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την πολυσυλλεκτικότητα του σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού και φιλελεύθερου-μεταρρυθμιστικού κεντρώου χώρου. Κριτήριο της επιτυχίας του η σταθερή επιμονή και η ικανότητα για σύνθεση των διαφορετικών προσεγγίσεων, η προφύλαξη, ως κόρης οφθαλμού, του πολυτασικού ιδεολογικοπολιτικού του χαρακτήρα. Η αντίληψη «ως εδώ» που ηχεί και απειλητικά καμια φορά, έχει δοκιμαστεί σκληρά στο παρελθόν της Αριστεράς της Κεντροαριστεράς και δεν οδήγησε παρά στην απογοήτευση, την αποστράτευση συχνά και στη διάσπαση των δυνάμεών.

Φίλες και φίλοι,

Το «Κίνημα Αλλαγής» ή θα βάλει τις βάσεις μιας νέας, ριζικά διαφορετικής προοδευτικής αντιλαϊκίστικης πολιτικής ή θ’ απαξιωθεί και θ’ αποτύχει. Έχουμε μια ευκαιρία να μην στερήσουμε τη χώρα από την πιο αναγκαία και χρήσιμη πολιτική της δύναμη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top