ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Ντάισελμπλουμ: Ευκολότερα τα πράγματα με Τσίπρα και Τσακαλώτο

varoufakisdaiselmbloom

Η θητεία του Γερούν Ντάισελμπλουμ λήγει σήμερα 12/1 και αποχωρεί επίσημα από τη θέση του προέδρου του Eurogroup.
Μιλώντας στους Financial Times για τα «μαθήματα» της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, έκανε εκτενή αναφορά στην ταραχώδη περίοδο του 2015 για την Ελλάδα, τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και το Grexit.
«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και φυσικά ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα ήταν ευκολότερα από τότε. Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, και αποκάλυψε ότι παρά τις φήμες που ήθελαν τους Γερμανούς και τον Σόιμπλε να πιέζουν για ένα Grexit το καλοκαίρι του 2015, άλλες χώρες της κεντρικής όσο και της νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν εκείνες που το ζητούσαν με αρκετές από αυτές να έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα.
«Πίσω από την στάση της Γερμανίας ήταν μια σειρά χώρες που απλώς έλεγαν ‘ως εδώ. Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το plan B’», ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν υπήρξε υπέρμαχος του Grexit, το οποίο θεωρεί «πραγματικά ζημιογόνο» και «τεράστιο λάθος».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στα όσα ψιθύρισε στον Γιάνη Βαρουφάκη μετά την πρώτη τους κοινή συνέντευξη το 2015 στην Αθήνα. Όπως δήλωσε, είπε στον κ. Βαρουφάκη ότι «Σκότωσε την τρόικα» και πως «αν θέλει να συνεχίσει να συνεχίζει να εργάζεται μαζί με τους εταίρους της, η Ελλάδα, θα πρέπει να δουλέψει και με την τρόικα. Οπότε, το να λές «αντίο» στην τρόικα, είναι σαν να λες αντίο στο «ευρώ».
Επίσης, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε πως τα μέτρα που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα ήταν ακραία. Συμπληρώνει όμως ο προσανατολισμός όλων για την Ελλάδα είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και όχι η επιβολή μέτρων περαιτέρω λιτότητας..

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top