ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Παπανδρέου στη Βουλή: Αποποινικοποιείστε την κάνναβη

papandreou-kannabis

Υπέρ της αποποινικοποίησης της προσωπικής χρήσης της κάνναβης αλλά και της καλλιέργειας για ψυχαγωγικούς σκοπούς τάχθηκε για μια ακόμα φορά ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρώην πρωθυπουργός  τοποθετήθηκε στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Ανέφερε ότι έχει ασχοληθεί πολύ με το ζήτημα ως μέλος της διεθνούς επιτροπής για τα ναρκωτικά στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων πρώην πρόεδροι κρατών αλλά και ο πρώην γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Η επιτροπή έστειλε μάλιστα επιστολή με τις θέσεις της στο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα λίγο καιρό πριν την ολοκλήρωση της θητείας του στην οποία τόνιζαν ότι οι νόμοι τα ναρκωτικά έχουν καταστρέψει πολύ περισσότερες ζωές από τα ίδια τα ναρκωτικά.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η πολύχρονη κρίση με τα μνημόνια και τις μειώσεις μισθών οδήγησε πολλούς πολίτες να κάνουν χρήση ουσιών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο Ελληνας πολίτης περνά μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής επιβάρυνσης και λόγω αυτών των συνθηκών αυξήθηκε η χρήση ουσιών».
Ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε ευθέως υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης όχι μόνο για ιατρική χρήση αλλά και για προσωπική χρήση λέγοντας ότι η κάνναβη είναι λιγότερο επικίνδυνη ακόμη και από το αλκοόλ και το τσιγάρο.
«Η κάνναβις είναι από τις λιγότερο επικίνδυνες ουσίες, πολύ μικρότερη είναι η επικινδυνότητά της ακόμα και σε σχέση με το αλκοόλ και το τσιγάρο. Πιστεύω πως θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί η προσωπική χρήση και η καλλιέργεια μικρής ποσότητας για ίδια χρήση» είπε.
Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει πιστοποιημένη καλλιέργεια κάνναβης για την απλή ίδια χρήση στη χώρα μας και πρόσθεσε: «Η αντίληψη ότι χρησιμοποιώντας την κάνναβη ανοίγουμε την πόρτα για άλλες σκληρότερες ουσίες είναι μύθος. Όταν κάποιος πάει σε σκληρότητα ναρκωτικά έχει επαφή με τα δίκτυα διακίνησης και το θέμα είναι λοιπόν πως θα φύγουν αυτά τα δίκτυα. Η δική μου άποψη είναι υπέρ της αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης και για ιατρικούς λόγους αλλά και για την απλή και προσωπική χρήση».

Αστρονομικά κέρδη σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός σε σημαντικούς τομείς όπως ο αγροτικός και η φαρμακοβιομηχανία ενώ παρέθεσε στοιχεία για τα οικονομικά οφέλη που έχει η καλλιέργεια κάνναβης τόσο στην Ευρώπη όσο και σε πολλές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών
«Η αγορά της ιατρικής κάνναβης στην Ευρώπη αποφέρει κέρδη έως 50 δις ευρώ. Στις ΗΠΑ στο Κολοράντο τα έσοδα είναι πάνω από 600 εκατομμύρια € σε ένα χρόνο από την φορολογία. Ενώ οι θέσεις εργασίας φτάνουν τις 300.000 και τα έσοδα αυτά πάνε σε σχολεία και στην βοήθεια κοινοτήτων με ιδιαίτερα προβλήματα φτώχειας. Στην δημόσια υγεία έχει θετικό αντίκτυπο η νομιμοποίηση της μαριχουάνας».
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα αλλάζει ριζικά η αντίληψη για το πως η πολιτεία μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των ναρκωτικών και πρόσθεσε πως οι μέχρι τώρα καθιερωμένες αντιλήψεις έχουν αποτύχει παταγωδώς
«Τα αποτελέσματα της κατασταλτικής προσέγγισης είναι μία πλήρης αποτυχία αλλά έχουν φέρει και πολύ δυστυχία. Ενίσχυσαν την παραοικονομία ,τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, πολλοί ανθρώπων φυλακίστηκαν , κυρίως νέοι , χωρίς λόγο αλλά με τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή τους την σταδιοδρομία τους, την υγεία τους και με κοινωνικό στιγματισμό. Ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά για αστυνόμευση, φυλάκιση, δικαστήρια, εξοπλισμός χωρίς αποτέλεσμα. Τα δίκτυα παράνομης διακίνησης εξοπλίστηκαν με όπλα αλλά και άφθονο χρήμα. Περίπου 320 δισεκατομμύρια $. Αυτό το χρήμα έφτασε στο να διαφθαρούν παγκοσμίως ακόμα και δημοκρατικοί θεσμοί , να γίνεις εξαγορά πολιτικών, δικαστικών, αστυνομικών αξιωματούχων και λοιπά. Στα δυτικά Βαλκάνια το παράνομο εμπόριο τείνει να υποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της πολιτείας»

Ποιές ασθένειες βοηθά η κάνναβη
Ο κ. Παπανδρέου έδωσε στοιχεία και για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει σε ασθενείς η ιατρική χρήση της κάνναβης:
«Η ιατρική κάνναβη χρησιμοποιείται για τη μείωση του πόνου, της φλεγμονής, για τα προβλήματα του ελέγχου των μυών, για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων, για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών. Βοηθάει τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ή αυτούς που έχουν HIV να διαχειρίζονται τα προβλήματά τους. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή καρκινικών κυττάρων και για την μείωση όγκων. Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες οι μελέτες έχουν δείξει ότι από τους 4779 ασθενείς που ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες το 96% δεν θεωρήθηκαν σοβαρές από τους ερευνητές άρα είναι πολύ μικρές οι παρενέργειες».
«Το ηθικό δίλημμα είναι απλό, το δίλημμα δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των ναρκωτικών αν είμαστε υπέρ ή κατά της χρήσης κάνναβης, το ηθικό δίλημμα είναι αν οι πολιτικές μας σώζουν ζωές ή εάν οι πολιτικές μας καταστρέφουν ζωές», είπε καταλήγοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου.

πληροφορίες thetoc.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top