ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Στουρνάρας: Παράθυρο ευκαιρίας οι δηλώσεις Ντράγκι για νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης

stournaras_forum

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με τις οποίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης (με επαναγορές ομολόγων) συνιστούν μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη για την Ελλάδα, τονίζει ο Γιάννης Στουρνάρας σε δήλωσή του στο liberal.gr.

Ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και τη βελτίωση των δημοσιονομικών προοπτικών. Πρακτικά εναπόκειται στην επόμενη κυβέρνηση, αυτή που προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να υλοποιήσει τις πολιτικές που θα επιτρέψουν την ένταξη της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπογραμμίζει ότι:

«Τόσο  από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι στο Βίλνιους όσο και  -κυρίως- από την ομιλία του στη Σίντρα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ποσοτική χαλάρωση θα συνεχιστεί και τα επιτόκια θα παραμείνουν πολύ χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση και ακόμα χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα αυτών των δυο παραμέτρων νομισματικής πολιτικής.

Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον η Ελλάδα ακολουθήσει τη σωστή οικονομική πολιτική χωρίς αμφιταλαντεύσεις, μπορεί να αναβαθμιστούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε επενδυτική βαθμίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα  και να είναι έτσι δυνατή η αγορά τους από το Ευρωσύστημα, μειώνοντας δραστικά τις αποδόσεις τους, συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση των δημοσιονομικών προοπτικών…»

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top