ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Χουλιαράκης: Δεν είναι μικρός ο κίνδυνος νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος

economist-chouliarakis

Δεν ευθύνονται τα προγράμματα και οι θεσμοί για την κρίση είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Κατανοώντας την Ελληνική Κρίση: Απαντήσεις σε Καίρια Ερωτήματα για το Κράτος, την Οικονομία και την Ευρώπη» των εκδόσεων Παπαζήση σε επιστημονική επιμέλεια των Δημήτρη Κατσίκα, Κυριάκου Φιλίνη και Μαριάνθης Αναστασάτου.
Ο κ. Χουλιαράκης τόνισε πως επειδή βγαίνουμε από το μνημόνιο δε σημαίνει ότι επιστρέφουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως «πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις».
«Δεν είναι μικρός ο κίνδυνος ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος, ιδιαίτερα καθώς το 2019 είναι εκλογικό έτος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.
Επίσης, επισήμανε ότι τα προγράμματα ήταν απαραίτητα για την οικονομική διάσωση της χώρας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο βίαιη, η χρεοκοπία σίγουρη και η έξοδος από το ευρώ βέβαιη.
Γενικότερα, ανέφερε πως οι τέσσερις μεγάλες προκλήσεις της χώρας είναι η διατήρηση ενός θετικού οικονομικού κλίματος, δηλαδή ομαλή εκτέλεση προϋπολογισμού, η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, θα συμφωνηθούν μετά το σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης.
Τέλος, η τέταρτη πρόκληση σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι πως μετά τη λήξη του προγράμματος πρέπει να συμφωνηθεί ο μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων βάσει των περιπτώσεων της Κύπρου και της Πορτογαλίας. Εντούτοις, σημείωσε πως οι δυο αυτές χώρες δεν έχουν πρόβλημα χρέους, αφήνοντας υπόνοιες ότι η εποπτεία στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι ακόμα πιο στενή.

πληροφορίες kathimerini.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top