ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Χουλιαράκης; «Κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε αυτή την φάση»

economist-chouliarakis

«Oλοι ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα διευκρινίζονταν πλήρως και θα δίνονταν προς το τέλος του προγράμματος» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist, σε πάνελ με τους Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντι και Νικόλα Τζιαμαρόλι.
«Κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος σ’ αυτή τη φάση» παραδέχθηκε ο κ. Χουλιαράκης.
Τόνισε ότι με βάση αυτές τις αποφάσεις υπάρχει επαρκής σαφήνεια για να προσδιορίσουν οι αγορές «πού πάνε τα πράγματα αναφορικά με το χρέος». Διαφώνησε μάλιστα με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ στα κλιμάκια των θεσμών Φραντσέσκο Ντρούντι (συμμετείχε στη συζήτηση μέσω skype), ο οποίος έκανε λόγο για ασάφεια σχετικά με το χρέος. Ωστόσο, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι η κυβέρνηση θα ήταν ευτυχής εάν υπήρχε μια κοινή ανάλυση βιωσιμότητας χρέους με το ΔΝΤ.
«Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους και να δώσουμε και μια αναδιανεμητική διάσταση και να διαχειριστούμε το ζήτημα των φόρων για να κάνουμε τον προϋπολογισμό πιο φιλικό προς την ανάπτυξη», δήλωσε .
Ο αναπληρωτής υπουργός επικεντρώθηκε στη σύντομη ομιλία του στο στόχο για τη μείωση της γραφειοκρατίας, στη σημασία της «ανάκτησης της ιδιοκτησίας του προγράμματος» και στην ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων. «Χρειάζεται τώρα να διακηρύξουμε την «ιδιοκτησία» του Προγράμματος, για να μπορούμε να έχουμε αφήγημα στις αγορές», τόνισε. «Χρειάζεται ιδιοκτησία των όσων έχουν επιτευχθεί έως σήμερα» έσπευσε να προσθέσει, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη των στόχων μας». Παράλληλα, ωστόσο, κατέστησε αναγκαία την υλοποίηση παρεμβάσεων στις αγορές, τη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση, αλλά και στο επίπεδο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Κατά τις ερωτήσεις που ακολούθησαν μετά το τέλος των τοποθετήσεων στο πάνελ, ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε πως το QE είναι επιθυμητό αλλά όχι απαραίτητο για την έξοδο στις αγορές. «Είναι το QE απαραίτητο για τις αγορές; Όχι. Είναι επιθυμητό, το επιδιώκουμε, αλλά η επιστροφή στις αγορές δεν θα κριθεί από αυτό, αλλά από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη μακροοικονομική σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να αντιδρούν θετικά και ότι ο διάδρομος προς αυτές είναι ανοικτός.

πληροφορίες από skai.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top