ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείκτης Απολυταρχικού Λαϊκισμού: Η Ελλάδα 2η χώρα σε λαϊκισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη

timbro

Σύμφωνα με τον φετινό Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού της έκθεσης του σουηδικού Ινστιτούτου Timbro, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι τρεις χώρες όπου η υποστήριξη για τα αυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα είναι ισχυρότερη.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Timbro, που παρουσιάζει για τρίτη χρονιά φέτος στην Ελλάδα το ΚΕΦίΜ, ο ανεξάρτητος, μη-κομματικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Αθήνα, η Ελλάδα είναι μια από τις 4 χώρες-μέλη της ΕΕ που η κυβέρνηση αποτελείται μόνο από λαϊκιστές ενώ τα λαϊκιστικά κόμματα στην χώρα συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, ο απολυταρχικός λαϊκισμός έχει καθιερωθεί ως η τρίτη ιδεολογική δύναμη στην Ευρώπη– εξέλιξη που αναμένεται να διατηρηθεί και μετά τις φετινές ευρωεκλογές.

Παράλληλα, 1 στους 4 Ευρωπαίους ψήφισε ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Η υποστήριξη στα κόμματα αυτά φτάνει πανευρωπαϊκά το 22,2%, επίδοση ρεκόρ για την Ευρώπη, αυξημένη κατά 1,5% σε σύγκριση με πέρσι.

Στον ίδιο δείκτη τα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στις 3 κυβερνήσεις στην Ευρώπη στηρίζεται από τουλάχιστον ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα ενώ ο δεξιός λαϊκισμός είναι σε έξαρση, με τον αριστερό λαϊκισμό να παραμένει στάσιμος. Εξαίρεση αποτελούν οι μεσογειακές χώρες, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουν μεγαλύτερη επιρροή.

Ο Andreas Johansson Heino, συγγραφέας του Δείκτη, δήλωσε: «Τα αυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι βλέπουν την πολιτική ως μια σύγκρουση μεταξύ της «ελίτ» και ενός ομοιογενούς λαού με συνεκτικά συμφέροντα». Προσθέτει δε πως «αυτά τα κόμματα έχουν μια αυταρχική άποψη για τη δημοκρατία, που απειλεί πολλές από τις αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Ο Heino σημειώνει ότι την άνοιξη, επίκειται η διεξαγωγή τόσο των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και εθνικών εκλογών στην Ισπανία, τη Δανία και τη Φινλανδία.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι τα λαϊκίστικα κόμματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των των μέσων ενημέρωσης. Ο δείκτης θέτει αυτές τις τάσεις σε μια ευρύτερη προοπτική» καταλήγει.

Στην εισαγωγή η έκθεση συμπυκνώνει τις διαπιστώσεις:

  • 26.8 τα εκατό των ψηφοφόρων στην Ευρώπη – πάνω από 1 στους 4 – ψήφισαν για αυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα την τελευταία φορά που ψήφισαν σε εθνικές εκλογές.
  • Η ψήφιση αυταρχικών λαϊκιστών αυξήθηκε και στις έξι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη που έγιναν στην διάρκεια του 2018 και σε συγκεντρωτικό επίπεδο αυξήθηκε στις 10 από τις 11 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
  • Η συνδυασμένη στήριξη σε αριστερά και δεξιά λαϊκιστικά κόμματα ισούται πλέον με την στήριξη στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και είναι διπλάσια της στήριξης σε φιλελεύθερα κόμματα.
  • Τα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα αυξάνονται πιο γρήγορα από ποτέ και έχουν αυξήσει τους ψηφοφόρους τους κατά 33 τα εκατό σε 4 χρόνια.
  • Τα αριστερά λαϊκιστικά κόμματα έμειναν στάσιμα και έχουν σημαντική επιρροή μόνο στην νότια Ευρώπη. Η μέση στήριξη για τους αριστερούς λαϊκιστές στην Ευρώπη είναι 1.3 τα εκατό.
  • Τα εξτρεμιστικά κόμματα στην αριστερά και την δεξιά είναι περιθωριοποιημένα σε σχεδόν όλη την Ευρώπη με ελάχιστη στήριξη από ψηφοφόρους και σχεδόν καμία πολιτικής επιρροής.
  • Σχεδόν μία στις τρεις κυβερνήσεις περιλαμβάνει ή στηρίζεται σε λαϊκιστές: αυταρχικοί λαϊκιστές είναι μέρος σε 11 από 33 κυβερνήσεις και προσφέρουν κοινοβουλευτική στήριξη σε άλλες 4 χώρες.
  • Ουγγαρία, Ελλάδα και Ιταλία είναι οι τρεις χώρες όπου η στήριξη σε αυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα είναι η ισχυρότερη, ενώ η πιο ασθενής είναι σε Μάλτα, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top