ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου: Πλεονάσματα 3,5% για 3 χρόνια ή 3% για 5 χρόνια

tsakalotos_Eurogroup

Πλεονάσματα 3,5% για τρία χρόνια ή 3% για πέντε χρόνια και επέκταση του «κόφτη» για μετά το 2018, με συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων, φέρεται να προβλέπει η ελληνική πρόταση προκειμένου να κλείσει η β΄ αξιολόγηση.

H  επιστολή Τσακαλώτου,  βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχουν οι Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης με ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες εν όψει του Eurogroup,

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η συγκεκριμένη πρόταση που περιλαμβάνεται σε δεύτερη επιστολή του υπουργού Οικονομικών, αναμένεται να αποτελέσει και το αντικείμενο συζήτησης στο Eurogroup,

Η νέα επιστολή Τσακαλώτου εστάλη  μια μέρα μετά την  πρώτη επιστολή του που αποτελούσε απλά μια ενημέρωση ότι θα προσέλθει στο Eurogroup.
Συγκεκριμένα  στην δεύτερη επιστολή η Ελληνική πλευρά προτείνει:
1. Καθορισμό των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.

2. Παράταση του «κόφτη» και μετά το 2018 που θα  περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Η επιστολή περιλαμβάνει, επίσης προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top