ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας θα ζητήσει η πρωθυπουργός Ν. Στέρτζον

Scotland's First Minister Nicola Sturgeon delivers a speech during a media conference at the Scotland House in Brussels as she is on a one day visit to meet with EU officials, on June 29, 2016.
Scotland's First Minister Nicola Sturgeon said she was "heartened" by her talks with EU officials today but said there was no "automatic easy path" to protecting her country's status in the EU after Brexit. / AFP / POOL / Geoffroy Van der Hasselt        (Photo credit should read GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP/Getty Images)

Τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, λίγο πριν η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μετέδωσε το BBC, η Στέρτζον είπε πως θα ήθελε η ψηφοφορία να γίνει μεταξύ του φθινοπώρου του 2018 και της άνοιξης του επόμενου έτους. Παράλληλα, σημείωσε πως θα ζητήσει την επόμενη εβδομάδα από τη σκωτσέζικη Βουλή να της δώσει την άδεια να αιτηθεί σχετικό διάταγμα από το Γουέστμινστερ.

Όπως είπε, η επιλογή της βρετανικής κυβέρνησης να επιδιώξει ένα σκληρό Brexit με έξοδο από την ενιαία αγορά έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα και τη βούληση του λαού της Σκωτίας. «Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε μισό βήμα συμβιβασμού» είπε η Στέρτζον.

Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πάει στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας την επόμενη εβδομάδα για να ζητήσει την έγκρισή του για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η Στέρτζιον προσδιόρισε ως επιθυμητή χρονική στιγμή διεξαγωγής του δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του 2018, όταν πιστεύεται ότι θα έχουν συμφωνηθεί οι όροι του Brexit

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top