ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΣΥ: Το μεγάλο στοίχημα είναι να πετύχει το εγχείρημα του νέου, ενιαίου φορέα

DHSY

«Η κεντροαριστερά αποτελεί την μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στον αριστερό λαϊκισμό και στην συντηρητική παλινόρθωση, τονίζει στην απόφασή του  το Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που συνεδρίασε χθες. Είναι επομένως επείγουσα προτεραιότητα- προσθέτει- η σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της Ανανεωτικής αριστεράς. Είναι φανερό ότι η συγκρότηση του νέου ενιαίου  φορέα της ευρύτερης κεντροαριστεράς σημαίνει ενίσχυση της προγραμματικής, πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του χώρου. Κατά συνέπεια  μιλάμε για το Σχέδιο Ελλάδα,  για ένα πολιτικό σχέδιο ανταγωνιστικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ. Με κεντρικό στόχο την αλλαγή των συσχετισμών και την ανασυγκρότησή του προοδευτικού πόλου μέσα από την ήττα του αριστερού λαϊκισμού και με την επικράτηση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων. Μιας προοδευτικής παράταξης  ικανής  να αντιμετωπίσει την συντηρητική ΝΔ  και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

 

Στην απόφαση τονίζεται, επίσης:

Σε αυτή τη φάση πρέπει να δουλέψουμε παράλληλα τόσο για την αποτελεσματική λειτουργία της ΔΗΣΥ με οργανωτικά βήματα και μαζικές πρωτοβουλίες, όσο και για την επιτυχία του εγχειρήματος  του νέου φορέα της προοδευτικής παράταξης. Επομένως χρειάζεται ο καλύτερος οργανωτικός και πολιτικός συντονισμός των κομμάτων και των κινήσεων που συγκροτούν την ΔΗΣΥ τόσο στο κεντρικό επίπεδο με την συχνή λειτουργία του ΚΣ, με τον επιτελικό συντονισμό για ζητήματα σχεδιασμού  δράσης και πολιτικής επικοινωνίας όσο και με την λειτουργία των περιφερειακών οργάνων.

 Το μεγάλο στοίχημα είναι να πετύχει το εγχείρημα του νέου, ενιαίου φορέα. Είναι θετικό που μετά το πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΣΥ και τις σχετικές αποφάσεις άνοιξαν οι διαδικασίες μιας ευρύτερης συμπόρευσης. Το μεγάλο βήμα της ανάδειξης επικεφαλής από την βάση στέλνει ένα δυνατό μήνυμα στην κοινωνία να πάρει την υπόθεση της κεντροαριστεράς στα χέρια της. Να βοηθήσει στην ανασυγκρότησή του χώρου. Να προχωρήσουμε μετά σε ιδρυτικό συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το έργο που επιτελεί η Ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας και Διαδικασιών υπό τον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο στην οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας, στις 12 Νοεμβρίου (σύμφωνα με την ανακοίνωσή της) με αδιάβλητο τρόπο. Στηρίζουμε απόλυτα το έργο της αυτό και καλούμε όλους τους συμμετέχοντες να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ενότητας για την αναγέννηση της παράταξης.

Έχουμε  απόλυτη επίγνωση για τις δυσκολίες, για τις αντιφάσεις, για τα εμπόδια που υπάρχουν στο εγχείρημα μας. Όμως έχουμε την κοινή θέληση , την πρωτοποριακή προσπάθειά μας να την ενισχύσουμε με μια «από τα κάτω» κινηματική ανασυγκρότηση του χώρου. Με πολιτική βούληση  όμως που στηρίζεται στην προτεραιότητα της ενότητας ,στον σεβασμό των αποφάσεων από τις κάλπες ,στην υπέρβαση των υποκειμενισμών.

Ο νέος, ενιαίος φορέας πρέπει να έχει σαφές ιδεολογικό, προγραμματικό και κοινωνικό στίγμα, να μην δίνει εικόνα άμορφου ενδιάμεσου σχήματος στο πολιτικό μας σύστημα, ούτε φυσικά την εικόνα μιας τεχνητής σύγκλησης κομματικών δυνάμεων και πολιτικών παραγόντων. Πρέπει να είναι ένα μαζικό, ανοιχτό λαϊκό προοδευτικό ρεύμα ικανό με βάση τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας  να αποτελεί  όχι μόνο την απάντηση στον αριστερό λαϊκισμό και την συντηρητική γραμμή αλλά να αποτελέσει  ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα στην χώρα!

Οι καιροί ου μενετοί. Η κοινωνία έχει επενδύσει υψηλές προσδοκίες στο εγχείρημα ης συγκρότησης του νέου φορέα  της δημοκρατικής παράταξης. Μας καλεί να προχωρήσουμε γρήγορα, αποτελεσματικά, ενωτικά.

Η συνεδρίαση

«Δημιουργούμε το νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς. Ζητάμε τη στήριξη και τη συμμετοχή των πολιτών με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση. Όποιος θέλει κόμματα «μπαλαντέρ», άμορφους κεντρώους χώρους, δεκανίκια των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να τα αναζητήσει αλλού.Τη θέση αυτό διατύπωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ανοίγοντας την συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Εμείς με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ έχουμε ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο στο εγχείρημα μας. Θα επιμείνουμε στη στρατηγική διάκριση προόδου-συντήρησης, Αριστεράς-Δεξιάς. Θα επιμείνουμε στην εθνική γραμμή για την ανασυγκρότηση της χώρας και την εθνική συνεννόηση για την επιτυχία της. Εμείς είμαστε η εγγύηση πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Θα επιμείνουμε στον αυτόνομο διακριτό ρόλο από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ».

Η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε ότι η δημιουργία της νέας προοδευτικής παράταξης δεν είναι μια υπόθεση των υποψηφίων να ηγηθούν, ούτε των στελεχών. Θα είναι, όπως σημείωσε, το αποτέλεσμα της κινητοποίησης ενεργών πολιτών που αρχίζει με την ψηφοφορία εκλογής επικεφαλής, αλλά δεν τελειώνει με αυτήν. «Η ηγεσία και η ταυτότητα της νέας προοδευτικής παράταξης πρέπει να είναι μια υπόθεση όσων πολιτών τοποθετούνται συνειδητά σε αυτήν. Η συμμετοχή τους σηματοδοτεί την απόφαση τους να γίνουν συνιδρυτές και συμμέτοχοι για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος», τόνισε.

«Τελείωσε η συζήτηση για τη διαδικασία και τώρα είναι η ώρα της πολιτικής», είπε αναφερόμενη στις αντιπαραθέσεις για τον τρόπο ψηφοφορίας, ενώ επισήμανε ότι κάλεσε σε γενικό προσκλητήριο και επιστράτευση όλες τις «προοδευτικές δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για να παλέψουν και να πετύχουμε».

Η νέα εκλεγμένη ηγεσία οφείλει να προωθήσει άμεσα την συγκρότηση ενιαίου φορέα με θεσμοθετημένες τάσεις. Να προωθήσει την ανανέωση προσώπων, ιδεών, πολιτικών πρακτικών, ανέφερε στην εισήγησή του ο Προέδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος . Να προωθήσει εμπράκτως την ενότητα. Να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια συνθέσεων στον νέο φορέα με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες μακριά από ξεπερασμένα μοντέλα αρχηγοκεντρικών κομμάτων προηγούμενων δεκαετιών. Να προωθήσει την άμεση ενοποίηση, εντός του 2017, των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΠΟΤΑΜΙΟΥ σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του νέου φορέα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός Βουλής ο νέος φορέας και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα. Σε όλη την πορεία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν εκλέγουμε μόνο επικεφαλής αλλά χτίζουμε την ενιαία προοδευτική παράταξη.Για αυτό η πλήρης αφοσίωση της νέας εκλεγμένης ηγεσίας στο εγχείρημα είναι απολύτως απαραίτητη μακριά από λογικές διπλών θέσεων και ρόλων

Στην ομιλία του, ο Νίκος Διακουλάκης εκ μέρους των Κινήσεων Πολιτών, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι κομβικά θέματα είναι η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του επικεφαλής και η χωρίς καθυστέρηση σύγκλιση Ιδρυτικού Συνεδρίου σύνθεσης που θα αποφασίσει τον τίτλο, τα σύμβολα, το καταστατικό, τα όργανα και την οργάνωση ενός σύγχρονου φορέα που θα λειτουργεί συλλογικά με διαφάνεια, προγραμματισμό, λογοδοσία και έλεγχο.

-Κύριο ζητούμενο είναι η νέα πολιτική πρόταση και οι θέσεις του νέου φορέα στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Στο οπλοστάσιο μας έχουμε τις θέσεις του Συνεδρίου της ΔηΣυ, τις επεξεργασίες που έχουν γίνει, το Πόρισμα της Κοινής Επιτροπής ΔηΣυ-Ποταμιού, αλλά και την εμπειρία από το θετικό έργο (παρά τα προβλήματα) και των τριών περιόδων διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις περιπτώσεις που έβαλε «πλάτη» συμμετέχοντας καθοριστικά σε κυβερνήσεις σωτηρίας της χώρας την περίοδο 2011-2014.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top