ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάταγμα για προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

donald-trump

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει διατάγματα που περιλαμβάνουν προσωρινή απαγόρευση για τους περισσότερους πρόσφυγες και αναστολή στη χορήγηση βίζας σε πολίτες της Συρίας και έξι άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Κογκρέσου και ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης.
Ο Τραμπ, που τουίταρε ότι σχεδιάζεται «μεγάλη μέρα» για την εθνική ασφάλεια την Τετάρτη αναμένεται να απαγορεύσει για αρκετούς μήνες την είσοδο προσφύγων στις ΗΠΑ, εκτός από θρησκευτικές μειονότητες που δραπετεύουν από διώξεις, μέχρι να καθιερωθούν πιο επιθετικοί έλεγχοι.
Άλλο ένα διάταγμα θα μπλοκάρει τις βίζες που εκδίδονται για οποιονδήποτε προέρχεται από Συρία, Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.
To τελευταίο τουίτ αργά την Τρίτη ο Τραμπ έγραψε «Μεγάλη μέρα αύριο για την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Ανάμεσα σε άλλα πολλά, θα χτίσουμε το τείχος!»

tweet-trump-wall
Τα μέτρα ασφάλειας συνόρων πιθανώς θα περιλαμβάνουν τις οδηγίες για την κατασκευή συνοριακού τείχους με το Μεξικό και άλλες δράσεις για την περικοπή του αριθμού των παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ.
Οι πηγές λένε ότι το πρώτο διάταγμα θα υπογραφεί την Τετάρτη. .
Ο Στέφεν Λεγκόμσκι, που ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμερικανικής Υπηκοότητας και Μετανάστευσης της κυβέρνησης Ομπάμα, είπε ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να περιορίσει τις εισροές προσφύγων και την έκδοση άδειας εισόδου από συγκεκτριμένες χώρες αν η κυβέρνηση ορίσει ότι είναι προς συμφέρον του λαού.
«Από νομική άποψη, θα ήταν μέσα στα νόμιμα δικαιώματά του» είπε ο Λεγκόμσκι, καθηγητής στη Νομική του Σαν Λούις. «Αλλά από την άποψη της πολιτικής, θα ήταν απαίσια ιδέα γιατί υπάρχει άμεση ανθρωπιστική ανάγκη για τους πρόσφυγες τώρα.»
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ είχε αρχικά προτείνει προσωρινή απαγόρευση στην είσοδο Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτό θα προστατεύσει τους αμερικανούς από τζιχαδιστικές επιθέσεις.
Τόσο ο Τραμπ όσο και ο υποψήφιός του για υπουργός δικαιοσύνης γερουσιαστής Τζεφ Σέσσιονς έχουν πει ότι θα επικεντρωθούν σε περιορισμούς σε χώρες των οποίων οι μετανάστες θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή, και όχι σε εκείνους που ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη θρησκεία.
Πολλοί οπαδοί του Τραμπ επέκριναν την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να αυξήσει τον αριθμό των Σύρων προσφύγων που γίνονται δεκτοί στις ΗΠΑ.

Οι επικριτές μπορεί να προβάλουν νομικές ενστάσεις αν όλες οι χώρες που θα μπουν σε απαγόρευση είναι κατά πλειοψηφία μουσουλμανικές, λέει ο ειδικός σε θέματα μετανάστευσης της νομικής του UCLA Χιρόσι Μοτομούρα. Τα νομικά επιχειρήματα θα μπορούσαν να είναι ότι τα διατάγματα κάνουν διάκριση εναντίον μιας συγκεκριμένης θρησκείας, κάτι που είναι αντισυνταγματικό, λέει ο κ. Μοτομούρα.
Για να μπλοκάρει την είσοδο από καθορισμένες χώρες, ο Τραμπ ίσως διατάξει το υπουργείο Εξωτερικών να σταματήσει να χορηγεί άδειες εισόδου από τις χώρες αυτές. Μπορεί επίσης να διατάξει τις υπηρεσίες Τελωνείων και Συνοριακής Φύλαξης να μην επιτρέπουν σε όσους από αυτές τις χώρες έχουν βίζα να μπουν στη χώρα.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ είπε την Τρίτη ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας θα εξετάσουν τις διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης, μόλις εγκατασταθεί ο υπουργός εξωτερικών.

Το διάταγμα του Τραμπ είναι απειλή και για την συμφωνία μετεγκατάστασης που υπογράφτηκε με την Αυστραλία τον περασμένο χρόνο και αφορά περίπου 1000 αιτούντες άσυλο.
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να δεχτούν την επανεγκατάσταση των προσφύγων που κρατούνται στην Παπούα Νέα Γουινέα και το νησί Ναουρού εκ μέρους της Αυστραλίας.
Η συμφωνία ήρθε μετά την αποδοχή από την Αυστραλία να ενταχθεί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από Γουατεμάλα, Ονδούρα και Ελ Σαλβαδόρ. Οι αυστηροί νόμοι της Αυστραλίας ορίζουν ότι όσοι συλλαμβάνονται να προσπαθούν να μπουν στη χώρα από τη θάλασσα πηγαίνουν σε κέντρα κράτησης στην Παπούα και το Ναουρού.
Η Αυστραλία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις εθνικότητες, αλλά περίπου το ένα τρίτο των 1161 κρατουμένων προέρχεται από χώρες που θα αναφέρονται στα διατάγματα, λένε αρμόδιες πηγές του Reuters.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top