ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διακυβέρνηση, Οικονομία και ΕΕ σήμερα στη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στη Γενεύη

geneve_-akintzi_anastasiadis

Με τα ζητήματα που αφορούν το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης αναμένεται να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σήμερα στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ψηλά στην ατζέντα Ακιντζί παραμένει το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας μέσα στα πλαίσια του κεφαλαίου της διακυβέρνησης. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο Τ/κ ηγέτης κρατεί μέχρι τέλους το συγκεκριμένο διαπραγματευτικό χαρτί.

Κατά τη σημερινή ημέρα έχει προγραμματιστεί, επίσης, οι δυο ηγέτες να συζητήσουν θέματα ΕΕ και Οικονομίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συναντήσεις τους στο Παλάτι των Εθνών ξεκίνησαν  από τις 09.00 και θαν διαρκέσουν έως τις 13. 00 τοπική ώρα, ενώ θα επαναληφθούν από τις 18.00 μέχρι τις 20.30.

Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης συζητήθηκε το περιουσιακό και  κυρίως οι διαφωνίες των δυο πλευρών. Ωστόσο αρμόδιες πηγές τονίζουν πως όλα είναι ανοιχτά και η μεγαλύτερη συζήτηση τώρα είναι σε επίπεδο brainstorming, κάτι που θυμίζει έντονα τα πρώτα τουλάχιστον 24ωρα στο Μον Πελερέν.

Διεθνές ενδιαφέρον

Για μια «άνευ προηγουμένου πρόοδο που σημειώθηκε κατά τους τελευταίους 19 μήνες στην καθοδηγούμενη από τους ηγέτες διαπραγματευτική διαδικασία», μιλά ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην έκθεσή του για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ζητώντας παράλληλα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ανανεώσει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες θα παραβρεθεί στη Γενεύη την Τετάρτη 12 του μήνα για να προεδρεύσει των συνομιλιών. Ο κ. Γκουτιέρες θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Ωστόσο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, το ενδιαφέρον ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν μεγάλο για τις συνομιλίες. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ κ. Σταϊνμάιερ δήλωσε πως αν επιτευχθεί πρόοδος θα είναι καλά νέα όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Ελπίζω, έγραψε ο Γερμανός αξιωματούχος στο Twitter, ότι θα γίνουν συμβιβασμοί στα εναπομείναντα θέματα, κάτι που δεν είναι εύκολο. Ο ίδιος τονίζει πως είναι ενθαρρυντικό σημάδι ότι η Κύπρος η Τουρκία και η Ελλάδα καθώς και η Βρετάνια θα συζητήσουν το κεφάλαιο των εγγυήσεων μετά από τόσα χρόνια.

Εκδηλώσεις υπέρ της λύσης στη Λευκωσία

Ισχυρό μήνυμα προς τους δύο ηγέτες να επιστρέψουν στην Κύπρο με θετικό αποτέλεσμα για την επανένωση της χώρας, θα στείλουν πέρα από 130 συντεχνίες, φορείς και οργανώσεις, κατά τη δικοινοτική συγκέντρωση που διοργανώνεται απόψε,στη Λευκωσία

Την εκδήλωση που συνδιοργανώνουν πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές, νεολαιίστικες, γυναικείες οργανώσεις, δικοινοτικές ομάδες και πλατφόρμες, εργοδοτικές και επαγγελματικές οργανώσεις, φορείς και οργανωμένα σύνολα από όλες τις κοινότητες του νησιού. Εξαγγέλλοντας την εκδήλωση, την περασμένη εβδομάδα, οι διοργανωτές είχαν απευθύνει κάλεσμα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να δώσουν το «παρών», ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές και άλλες πεποιθήσεις.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top