ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαμόρφωση «προοδευτικού μετώπου» για αναθεώρηση του Συντάγματος, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

ӵ�񟡳破粠ʥ�骞򠅰鴱ﰞ򠴯�щƁ �ʵ񩡪ޠ23 Ϫ�߯�16, 쥠蝬ᴡ �媫 ñᬬᴝᠴ粠ʮŮ ꡩ Я면骞򠃱ᬬᴥߡ򮊨EUROKINISSI/ÉّÏӠʏ͔QɍǓ)

Περισσότερες από τρεις ώρες συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Στο επίκεντρο η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία θα ανοίξει στο κοινοβούλιο μετά τον Αύγουστο, οι προτεραιότητες και ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κομματικές πηγές , αναφορικά με το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, διαπιστώθηκε μετά και την επιστολή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στον πρωθυπουργό, ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένα εν δυνάμει προοδευτικό μέτωπο. Σημειώνεται, ότι η κυρία Γεννηματά επισύναψε στην επιστολή της προς τον κ. Τσίπρα και τις βασικές προτάσεις για την εκκίνηση της διαδικασίας υπογραμμίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εντός βουλής. Ο πρωθυπουργός απάντησε θετικά με δική του επιστολή στη συνέχεια και επισημαίνοντας από την πλευρά του την ανάγκη για μια προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση.

Επικριτικά σχολιάστηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς παρά τις μεγάλες τομές που είχε προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης πως θα έφερνε το κόμμα του , τελικά φοβούμενος να τοποθετηθεί «επέλεξε να το βάλει στα πόδια». Υπό αυτό το πρίσμα υπογραμμίστηκε άλλωστε και η ταύτιση του προέδρου της ΝΔ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε κάθε περίπτωση μόλις ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους , ενώ η κυβέρνηση θα λάβει υπόψιν της και το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Παράλληλα ενημέρωση για τις προτεραιότητες και τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής , παρείχε ο Δημήτρης Βίτσας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, σν και δεν διαφαίνεται, όπως τονίσθηκε, η Τουρκία να επιθυμεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε μη τηρώντας τις δεσμεύεσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Σε κάθε περίπτωση και λόγω της εμπειρίας των  τελευταίων ετών, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν την  αύξηση των προσφυγικών ροών, το υπουργείο βρισκεται σε ετοιμότητα ώστε να μπορέσει να τις αντιμετωπίσει εφόσον χρειαστεί.

Τέλος το Πολιτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε και για τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ..
Για την ΠΓΔΜ, υπογραμμίστηκε πως έχει καταγραφεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα ωστόσο «αγκάθι» ανάμεσα στις δυο πλευρές παραμένει το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με αιχμή τη σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων (erga omnes).

Εκείνο  που υπογραμμίστηκε πάντως κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούν την λύση του ζητήματος , ωστόσο «η μπάλα βρισκεται στο γήπεδο των γειτόνων» καθώς η διαπραγμάτευση μπαίνει στην τελική ευθεία.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top