ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαψεύδει η κυβέρνηση το δημοσίευμα ότι η Αθήνα θα αρνηθεί τη δόση χωρίς λύση για το χρέος

2017-05-30 (4)

Κατηγορηματικά διέψευσε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος το δημοσίευμα της γερμανικής Bild ότι η Αθήνα θα αρνηθεί τη δόση των 7 δισ. ευρώ, αν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν πάρει λύση για το χρέος.

«Δεν είναι αλήθεια, θα υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετέδωσε το Reuters.

Αργότερα, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι τέτοια δημοσιεύματα υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διέψευσε το δημοσίευμα. «Η Bild διαστρέβλωσε τα λόγια μου. Ποτέ δεν είπα ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει τον Ιούλιο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα» είπε ο κ. Τσακαλώτος στο πρακτορείο Reuters.

«Αυτό που είπα είναι ότι δεν τίθεται θέμα καταβολής της δόσης, γιατί όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται ότι δόση χωρίς ξεκάθαρη θέση για το χρέος δεν αρκεί για να γυρίσει το κλίμα στην ελληνική οικονομία» είπε.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας Bild αναφερόταν ότι η Αθήνα προτίθεται εν ανάγκη να παραιτηθεί από τη δόση των 7 δισ. ευρώ, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της.

«Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει βάλει χρήματα στην άκρη, μην πληρώνοντας λογαριασμούς, μεταξύ άλλων, σε εταιρείες» έγραφε. Η εφημερίδα σημείωνε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο.

«Εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 ο κ. Ξυδάκης πρώτα κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα τι θα γίνει εάν στις 15 Ιουνίου δεν υπάρξει η λύση αποδεκτή από την κυβέρνηση και θα ήταν μία επιλογή -όπως γράφει και η Bild- να παραιτηθεί η Ελλάδα από την επόμενη δόση και να πληρώσει με τα χρήματα που υπάρχουν από το υπερπλεόνασμα. «Αυτό δεν το γνωρίζω. Το γράφει η Bild. Η Bild γράφει πράγματα που θα ήθελε να συμβούν στην Ελλάδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, συνήθως. Δεν τον γνωρίζω αυτόν τον σχεδιασμό, ουδέποτε έχει αναφερθεί σε καμία δημόσια συζήτηση, ούτε στις ενημερώσεις που έχουμε. Αυτό σημαίνει μία ρήξη η οποία θα μπορούσε να συμβεί, αλλά κανείς δεν την έχει αναφέρει, κανείς δεν την βάζει στο τραπέζι», ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Επειτα, όμως,  στο ερώτημα αν υπάρχει το σενάριο της ρήξης στο τραπέζι ως επιλογή είπε «Αυτό θα πρέπει να το δούμε όλοι. Αν έχεις κάνει όλα αυτά τα οποία σου ζητούν οι δανειστές, τα οποία είναι πολύ επώδυνα και πολύ δυσάρεστα και υφεσιογόνα εν τέλει για τον ελληνικό λαό, από κει και πέρα εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Κάπως θα πρέπει να επιβιώσει και ο λαός και το κοινωνικό του πλαίσιο«, τόνισε ο κ. Ξυδάκης για να συμπληρώσει πάντως:
«Δεν νομίζω ότι είναι ώρα να μιλήσουμε για ρήξη. Υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια κινήσεων και είναι πάρα πολύ νωρίς. Δεν νομίζω. Θα πρέπει να απαιτήσουμε τουλάχιστον, κι αυτό δεν είναι θέμα μόνο της κυβέρνησης είναι όλου του ελληνικού λαού, να σέβονται το πλαίσιο μίας συμφωνίας. Δεν μπορεί ο κ. Σόιμπλε όταν δεν επιθυμεί να γίνει το δικό του να επικαλείται αορίστως το δικό του κοινοβούλιο. Είδατε τι διημείφθη μέσα στο Eurogroup και τι είπαν υπουργοί άλλων κρατών. Αυτό θα πρέπει λοιπόν να βρει μία εθνική αντίδραση. Δεν μπορεί να είναι και αυτό αντικείμενο ενός εμφυλίου. Αν θα είμαστε μέσα σε μία συμφωνία στην οποία τηρούνται απ’ όλα τα μέρη τα βάρη, διότι για μας είναι ένα φρικτό βάρος η μνημονιακή συνθήκη, ο καταναγκασμός. Για τον κ. Σόιμπλε τι είναι; Σωρεύει πλεονάσματα απλώς, πάνω στον πόνο της Ελλάδας, σωρεύει κέρδη. Οι δικές του εφημερίδες το γράφουν, είδατε ποια ήταν η αντίδραση του γερμανικού Τύπου μετά το Eurogroup».

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/ reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top