ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνείς αντιδράσεις για την διαρροή δεδομένων του Facebook

facebook-eye

Βυθίστηκαν την Δευτέρα οι μετοχές του Facebook μετά την διεθνή κατακραυγή για τις αποκαλύψεις ότι εταιρία που εργαζόταν για την προεκλογική καμπάνια Τραμπ συνέλεξε αθέμιτα και χρησιμοποίησε δεδομένα από 50 εκατομμύρια χρήστες του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού το Facebook βρέθηκε αντιμέτωπο με εκκλήσεις για έρευνες. Η εταιρία αντιδρώντας στις πληροφορίες για κατάχρηση των δεδομένων ανέστειλε τον λογαριασμό της εταιρίας Cambridge Analytica, η οποία είναι βρετανική συμβουλευτική και είχε προσληφθεί από την εκστρατεία Τραμπ το 2016.

Γερουσιαστές και των δύο κομμάτων κάλεσαν τον επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκεμπεργκ να καταθέσει στο Κογκρέσο, μαζί με τους επικεφαλής των Google και Twitter. Οι γερουσιαστές είπαν ότι οι εταιρίες «έχουν συγκεντρώσει προσωπικά δεδομένα άνευ προηγουμένου» και ότι η έλλειψη εποπτείας «εγείρει ανησυχίες για την ακεραιότητα των αμερικανικών εκλογών καθώς επίσης και των ατομικών δικαιωμάτων».

Ο επικεφαλής ασφάλειας του Facebook Άλεξ Στάμος είπε ότι ο ρόλος του έχει στραφεί στην επισήμανση των αναδυόμενων κινδύνων και την ασφάλεια εκλογών στο παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο. Ο Στάμος αποκάλυψε την αλλαγή όταν οι New York Times ανέφεραν ότι φεύγει από την εταιρία μετά από εσωτερικές συγκρούσεις για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα για την διασπορά ψευδών πληροφοριών. «Παρά τις φήμες, εξακολουθώ να είμαι πλήρως δεσμευμένος με την δουλειά μου στο Facebook» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. «Είναι αλήθεια ότι ο ρόλος μου άλλαξε. Τώρα απασχολούμαι περισσότερο στην διερεύνηση των αναδυόμενων κινδύνων ασφαλείας και θέματα ασφάλειας εκλογών».

Σύμφωνα με τους Times, ο Στάμος ήταν υπέρμαχος μιας πιο επιθετικής διερεύνησης και αποκάλυψης της χειραγώγησης των ειδήσεων στο δίκτυο από ρωσικές πηγές για την εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές.

Ο γερουσιαστή Ρον Γουάιντεν ζήτησε από το Facebook περισσότερες πληροφορίες για αυτό που αποκάλεσε «ανησυχητική» κατάχρηση προσωπικών δεδομένων που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για να μεταπείσουν ψηφοφόρους. Ο Γουάιντεν είπε ότι θέλει να ξέρει πώς η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε τα εργαλεία του Facebook για να «μετατρέψει σε όπλο λεπτομερή ψυχολογικά προφίλ εναντίον δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών».

Παρόμοια κατακραυγή έχει προκληθεί και από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η Vera Jourova, Ευρωπαία επίτροπος για δικαιοσύνη και ισότητα φύλων, χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις «τρομακτικές, αν επιβεβαιωθούν» και υποσχέθηκε να απευθύνει ερωτήματα προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την κοινή έρευνα των New York Times και του βρετανικού Observer, η Cambridge Analytica μπόρεσε να δημιουργήσει ψυχολογικά προφίλ 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook. Την σχετική εφαρμογή είχαν κατεβάσει 270.000 άνθρωποι, αλλά η εταιρία άντλησε και τα στοιχεία των φίλων τους.

Η Cambridge Analytica αρνήθηκε ότι καταχράστηκε τα δεδομένα για την καμπάνια Τραμπ.

Η Elizabeth Denham, Βρετανή επίτροπος πληροφοριών που ρυθμίζει τον τομέα στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία της θα επιδιώξει ένταλμα ερεύνης για τους σέρβερ της Cambridge Analytica . Είπε ότι η εταιρία φάνηκε μη συνεργάσιμη στα αιτήματα πρόσβασης των αρχείων της και δεν ανταποκρίθηκε στην προθεσμία της Δευτέρα.

Στο μεταξύ το Facebook είπε ότι προσέλαβε εταιρία ψηφιακής εγκληματολογίας για να εξεταστεί πώς έγινε η διαρροή και να εξασφαλίσει ότι τα όποια δεδομένα είχαν αντληθεί έχουν καταστραφεί.

Οι μετοχές του Facebook έπεφταν 6,8 τα εκατό στο κλείσιμο του Nasdaq εν μέσω των ανησυχιών για την πίεση που ασκείται για την επιβολή νέων κανονισμών που μπορεί να πλήξουν το επιχειρηματικό του μοντέλο. Οι μετοχές έχασαν άλλο ένα τα εκατό στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο.

Η πτώση μεταφέρθηκε και σε άλλους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple, η μητρική της Google και το Netflix. Οι ασιατικές αγορές επέκτειναν τις απώλειες, με τη Sony να πέφτει στο Τόκιο και την Samsung στη Σεούλ.

Η καθηγήτρια Jennifer Grygiel, του πανεπιστημίου Syracuse, είπε ότι οι αποκαλύψεις θα αυξήσουν τις πιέσεις για κανονισμούς ρύθμισης του Facebook και άλλων εταιριών κοινωνικής δικτύωσης, που ήδη βρίσκονται υπό έρευνα επειδή επέτρεψαν την διασπορά παραπληροφόρησης από πηγές υπό ρωσική καθοδήγηση. «Η αυτο-ρύθμιση δεν έχει αποτέλεσμα» είπε.

Ο καθηγητής μέσων και επικοινωνιών του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα Daniel Kreiss είπε ότι το Facebook δεν στάθηκε στο ύψος των ευθυνών του σχετικά με τις προεκλογικές διαφημίσεις. «Το γεγονός ότι το Facebook δεν φαίνεται να κάνει διάκριση ανάμεσα στην πώληση παπουτσιών και την πώληση προεδρικής πλατφόρμας είναι σοβαρότατο πρόβλημα» είπε ο Kreiss.

Ο Brian Wieser της Pivotal Research ισχυρίζεται ότι οι αποκαλύψεις υπογραμμίζουν «συστημικά προβλήματα» στην πλατφόρμα, αλλά δεν θα έχουν άμεση επίδραση στα έσοδα του Facebook.

Ο David Carroll, καθηγητής μέσων στο Parsons School of Design, είπε ότι το Facebook και άλλοι σύντομα θα αναγκαστούν να ζήσουν με νέους κανόνες όπως αυτοί που εφαρμόζονται στην ΕΕ. Ο Carroll έχει ήδη ξεκινήσει νομική διαδικασία στην Βρετανία καλώντας την Cambridge Analytica να αποκαλύψει τι δεδομένα έχει συγκεντρώσει και χρησιμοποίησε για τον ίδιο.

Μυστική έρευνα του βρετανικού Channel 4 για την Cambridge Analytica, αποκαλύπτει ότι στελέχη της περηφανεύονταν ότι μπορούν να παγιδεύσουν πολιτικούς διασύροντάς τους με υποθέσεις χρηματισμού και σεξ, και να παραπλανήσουν ον λάιν. Τα στελέχη ισχυρίζονται ότι έχουν εργαστεί σε πάνω από 200 εκλογικές διαδικασίες σε όλο τον κόσμο, όπως Αργεντινή, Τσεχία, Ινδία, Κένυα και Νιγηρία.

Η βρετανική εταιρία ανακοίνωσε ότι «αρνείται πλήρως» τους ισχυρισμούς του Channel 4, όπως επίσης και τις αναφορές για κατάχρηση των δεδομένων του Facebook. «Τα δεδομένα του Facebook δεν χρησιμοποιήθηκαν από την Cambridge Analytica ως μέρος των υπηρεσιών που παρήχε η εταιρία προς την προεδρική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ» λέει η ανακοίνωση.

πηγή afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top