ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνείς ανησυχίες και επιφυλάξεις για το τουρκικό δημοψήφισμα

ErdoganRT

Η ΕΕ καλεί την Άγκυρα για ευρύτερη δυνατή «συναίνεση»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε χθες την τουρκική κυβέρνηση να επιδιώξει την «ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση» μετά τη νίκη με οριακό προβάδισμα του «ναι» στο δημοψήφισμα το οποίο δίνει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Λαμβανομένης υπόψη της μικρής διαφοράς και των βαθιών συνεπειών του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καλούμε (…) τις τουρκικές αρχές να επιδιώξουν την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση στην εφαρμογή της», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκας Μογκερίνι και του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.
Η τουρκική αντιπολίτευση φοβάται ότι η χώρα οδεύει σε μια αυταρχική παρέκκλιση μετά το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θεωρεί αμφισβητούμενο.

Το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα δημοκρατικά κριτήρια, σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Γερμανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε χθες ότι είναι καλό πως η τεταμένη και «πικρή» εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην Τουρκία τέλειωσε και κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος μετά τη διαφαινόμενη οριακή νίκη του «Ναι», που δίνει σαρωτικές νέες εξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα ήταν συνετό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να προχωρήσουμε με λογικό και σταθερό τρόπο», επισήμανε ο Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Βερολίνο.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ, ο προσωπάρχης της Μέρκελ, έκρινε μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει ότι διεξήχθη ένας «πολύ έντονος πολιτικός διάλογος» στην Τουρκία, πρόσθεσε και επισήμανε  πως τη διαδικασία επιτήρησαν εκλογικοί παρατηρητές και ότι η γερμανική κυβέρνηση «ασφαλώς θα σεβαστεί ένα αποτέλεσμα που προέκυψε από μια ελεύθερη και δημοκρατική ψηφοφορία».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκρινε σε δηλώσεις του στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η Τουρκία κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, επισημαίνοντας τους διωγμούς στο δημόσιο μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τη φυλάκιση δημοσιογράφων και δημοσίων λειτουργών.

Γαλλία

Η Γαλλία εκτίμησε σήμερα πως ένα δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, για το οποίο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι έτοιμος, θα ήταν μια «ρήξη» με τις ευρωπαϊκές «αξίες».

Την επομένη ενός δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών το οποίο κέρδισε ο τούρκος πρόεδρος, η γαλλική προεδρία εκτιμά σε ανακοίνωσή της πως «η διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για τη θανατική ποινή θα αποτελούσε καταφανώς μια ρήξη με (τις) αξίες και (τις) δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει η Τουρκία «στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Το Παρίσι «καταγράφει τους αριθμούς που ανακοινώθηκαν» μετά τη διεξαγωγή του χθεσινού δημοψηφίσματος ?και την «αμφισβήτηση που εκφράστηκε»? επισημαίνοντας πως οι αριθμοί αυτοί «δείχνουν πως σε κάθε περίπτωση η τουρκική κοινωνία είναι διαιρεμένη σχετικά με τις προβλεπόμενες εις βάθος αλλαγές».

«Οι αξίες και οι δεσμεύσεις που ανελήφθησαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να οδηγήσουν τις τουρκικές αρχές να διεξαγάγουν έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο με όλες τις συνιστώσες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε και αυτό από την πλευρά του την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προβλέπει την απαγόρευση της θανατικής ποινής.

Ο Τραμπ συνεχάρη τον Ερντογάν για τη νίκη του στο δημοψήφισμα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ομόλογός του της Τουρκίας είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ενώ οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τη Συρία, με τον Τραμπ να ευχαριστεί τον Ερντογάν για την τουρκική υποστήριξη στα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον μιας βάσης της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας και τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να «λογοδοτήσει», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε σήμερα ότι δίνει προσοχή στις ανησυχίες που διατύπωσαν Ευρωπαίοι παρατηρητές για το δημοψήφισμα στην Τουρκία και ανυπομονεί για την τελική έκθεσή τους, υπονοώντας ότι δεν θα προβεί σε κανένα σχόλιο μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους αξιολόγησης.

Σε μια πρώτη εκτίμηση, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) αναφέρει ότι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου δεν ανταποκρίθηκε στις δημοκρατικές νόρμες.

«Ανυπομονούμε για την τελική έκθεση του OSCE, η οποία, όπως καταλαβαίνουμε, θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες» να ολοκληρωθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Μαρκ Τόνερ σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top