ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διπλωματικό παρασκήνιο λίγο πριν τη Γενεύη- Αύριο συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

anastasiadis_-akintzi

Κορυφώνονται οι διπλωματικές συνομιλίες στο παρασκήνιο εν όψει της διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου. Έντονο είναι το παρασκήνιο για το ποιοι θα παρευρεθούν τελικά στη διάσκεψη, καθώς οι πληροφορίες που θέλουν να εκπροσωπεί την Τουρκία ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ , εντείνει τις φωνές που εκτιμούν ότι η διάσκεψη δεν θα γίνει στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά θα υποβαθμιστεί ελαφρώς.

Από  αύριο Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί ξεκινούν τις κατ ιδίαν συναντήσεις και εντατικές διαβουλεύσεις και στις 11 του μήνα αναμένεται να γίνει η κατάθεση χαρτών από τις δύο πλευρές.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε νωρίς το πρωί για τη Γενεύη και σε  ανάρτησή του στο Τουίτερ ανέφερε: «Με ελπίδα, αυτοπεποίθηση και ενωμένοι στη Γενεύη, για την Κύπρο μας».

Τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, τεχνοκράτες, ο υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο υφυπουργός παρά των προέδρω και υπηρεσιακοί παράγοντες. Με το ίδιο αεροσκάφος αναχώρησαν για τη Γενεύη και οι αρχηγοί  όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου, πλην του ακροδεξιού ΕΛΑΜ.

Στις 12 Ιανουαρίου έχει οριστεί η διεθνής διάσκεψη στην παρουσία και των τριών εγγυητριών δυνάμεων με στόχο να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων.

Η παρουσία των ηγετών των τριών κρατών θεωρείτο δεδομένη μέχρι και το τελευταίο εικοσιτετράωρο, όταν ανακοινώθηκε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος δεν πρόκειται να έχουν συνάντηση στη Γενεύη τη 12 Ιανουαρίου όπως άλλωστε ήταν προγραμματισμένο.

Προβληματισμένοι Ερντογάν και Ακιντζί

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου, η Άγκυρα προβληματίζεται για το μέλλον των εγγυήσεων και υποστηρίζει ότι τα μηνύματα περί κατάργησης του συστήματος δεν πρόκειται να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, εφόσον η Τουρκία και η πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινότητας τάσσονται υπέρ της παραμονής του τουρκικού στρατού στο νησί.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, η Άγκυρα άφησε να διαρρεύσει η είδηση ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης. Αντ’ αυτού, στην εν λόγω κρίσιμη συνάντηση θα εκπροσωπήσει την Τουρκία ο Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Τον προβληματισμό της Άγκυρας συμμερίζεται και η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί, η οποία υπογραμμίζει την σημασία επίτευξης μιας «συμβιβαστικής συμφωνίας» στη Γενεύη όσον αφορά τα κεφάλαια του εδαφικού και των εγγυήσεων.

Δημοσκόπηση:1 στους 2 Κύπριους προκρίνει άλλη διευθέτηση σε τυχόν ναύγιο Γενεύης

Απαισιόδοξοι ως προς το αποτέλεσμα που αναμένεται να επιφέρουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, εμφανίζονται οι πολίτες στη δημοσκόπηση της «Καθημερινής» της Κύπρου. Μόλις 24 ώρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών, μόνο 12% του δείγματος των ερωτηθέντων δηλώνει αισιόδοξο, ενώ η έρευνα καταγράφει σημαντικό πλειοψηφικό ρεύμα ανάμεσα στους ερωτώμενους, οι οποίοι αξιώνουν μη ύπαρξη εγγυήσεων ούτε σε προσωρινό ούτε σε μεταβατικό στάδιο, ενώ άξιο λόγου είναι το επίσης χαμηλό ποσοστό αποδοχής έστω και προσωρινών εγγυήσεων από τους πολίτες που ψήφισαν «Ναι» στο σχέδιο Ανάν.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top