ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΝΤ: Ορόσημο το Eurogroup – Παραμένουν προκλήσεις για το μέλλον

Rice_Jerry

Ορόσημο χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος o εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι παραμένουν προκλήσεις για το μέλλον, παραπέμποντας και στις δηλώσεις της Κρ.Λαγκάρντ μετά την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στην οποία θα καταγράφονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί του Ταμείου, θα δημοσιοποιηθεί τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, όπως είπε.
Ωστόσο, αύριο, Παρασκευή, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά ευρήματα της έκθεσης του άρθρου 4 του ΔΝΤ -μέρος της οποίας αποτελεί και η έκθεση για το χρέος- για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στοιχεία για το χρέος δεν θα υπάρχουν σε αυτό το πρώτο ανακοινωθέν.
Το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο στην Ελλάδα επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις. Εξήγησε ότι θα συμμετέχει στην μεταμνημονιακή παρακολούθηση την οποία χαρακτήρισε πάντως «συνηθισμένη διαδικασία», που ακολουθείται και στην Κύπρο και στην Πορτογαλία, θέλοντας να αποδραματοποιήσει την κατάσταση σχετικά με την αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία.
«Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και θέλουμε να είμαστε όσο υποστηρικτικοί γίνεται», είπε ο Ράις και προσέθεσε: «Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο και όλοι το σεβόμαστε αυτό. Αλλά όλοι αναγνωρίζουν πως υπάρχουν ακόμη προκλήσεις μπροστά. Υπό την οπτική αυτή το ΔΝΤ θα στηρίξει αυτή την πρόοδο».
Εξασφαλίστηκε μεσοπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλωσορίζει τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς θεωρεί ότι θα περιορίσει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο τους οικονομικούς κινδύνους της Ελλάδας, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.
Χαρακτήρισε τις αποφάσεις ως ένα «ορόσημο», σημειώνοντας πως αποτελούν αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός και παρέπεμψε στη πρόσφατη τοποθέτηση που έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ για το συγκεκριμένο θέμα.
«Μόλις πριν από μία εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Eurogroup για την Ελλάδα, όπου λήφθηκαν ορισμένες πολύ σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την προσπάθεια οικονομικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας και την ελάφρυνση του χρέους. Για να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια, η Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ έκανε μια δήλωση, στην οποία επαίνεσε την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» είπε.


Ανακοινώνονται τα προκαταρκτικά ευρήματα της έκθεσης
Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έκθεσης για το ‘Αρθρο 4 που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει την Παρασκευή, στην Αθήνα ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν.
Η «καταληκτική δήλωση» του Ταμείου περιέχει ορισμένα αρχικά συμπεράσματα, στα οποία, όμως, δεν συμπεριλαμβάνεται η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA), καθώς αυτή είναι μέρος της ευρύτερης έκθεσης του ‘Αρθρου 4, τα τελικά αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να παρουσιαστούν τον Ιούλιο.
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της Έκθεσης του ‘Αρθρου 4, ο εκπρόσωπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις εκτίμησε πως τα τελικά ευρήματα θα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου.
«Σχετικά με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), αυτή θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας για την έκθεση του ‘Αρθρου 4. Αυτό δεν θα είναι κάτι που θα δημοσιοποιηθεί αύριο. Αλλά θα κυκλοφορήσει με την έκθεση με τον συνήθη τρόπο.»
» Έτσι, η πλήρης έκθεση θα μεταβεί στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο με τον συνηθισμένο τρόπο για συζήτησή και ως μέρος αυτής της συζήτησης θα συμπεριληφθεί στην τελική έκθεση η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Δεν έχω μια συγκεκριμένη ημερομηνία.»
» Κανονικά χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για την οριστικοποίηση αυτής της έκθεσης. Το Εκτελεστικό μας Συμβούλιο, ωστόσο, διακόπτει τις εργασίες του στο τέλος του Ιουλίου, οπότε θα περίμενα να συμβεί πριν από αυτό».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top