ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΝΤ: Χαμηλότερη ανάπτυξη προβλέπει για την Ελλάδα για το 2017

imf1

Προς το χειρότερο αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο εκτιμά πως φέτος η χώρα μας θα πετύχει ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ, δηλαδή 0,5 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις έως τώρα προβλέψεις.

Για το 2018, τελευταίο έτος του τρέχοντος Μνημονίου, το ΔΝΤ προβλέπει ελαφρά ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,7%.

Μεσοπρόθεσμα όμως, ο οργανισμός εκτιμά πως η ανάκαμψη θα εξασθενήσει αισθητά. Το 2022 η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα κατρακυλήσει στο 1%, ενώ στην εξαμηνιαία έκθεση του Οκτωβρίου το ΔΝΤ προέβλεπε υποτονική ανάπτυξη και για το 2021, της τάξης του 1,8%.
Η ανεργία εν τω μεταξύ αναμένεται να παραμείνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αυτή τη διετία, παρά την πτωτική τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ποσοστό των ανθρώπων χωρίς δουλειά αναμένεται να διαμορφωθεί στο 21,9% φέτος, χειρότερα από το 21,3% που προέβλεπε η ειδική έκθεση για την Ελλάδα που εκδόθηκε το Φεβρουάριο.

Το 2018 η ανεργία αναμένεται να πέσει στο 21%.

Οι υπολογισμοί για επιβράδυνση της ανάκαμψης συνδέονται με επικείμενες διαπραγματεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους που θα πρέπει να πετυχαίνει η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος. Συνάδουν με την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που θέλουν οι Ευρωπαίοι είναι υπερβολικά υψηλό σε σχέση με τις δυνατότητες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας.

Η έκθεση έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν τη δημοσιοποίηση των επίσημων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2016 από τη Eurostat.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία θα πιστοποιήσει πρωτογενές πλεόνασμα που θα υπερβαίνει το 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον έξι φορές πάνω από τον μνημονιακό στόχο.

skai.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top