ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρεά 500.000$ από την Βενεζουέλα στην ορκωμοσία Τραμπ

pdvsa-citgo-logos

Η θυγατρική της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας PDVSA της Βενεζουέλα έκανε δωρεά 500,000 δολαρίων στην τελετή ορκωμοσίας τους προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με τα στοιχεία που μόλις δημοσιοποιήθηκαν.
Η Citgo Petroleum, που είναι η θυγατρική της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας της Βενεζουέλα, με έδρα τις ΗΠΑ, κατονομάζεται στα έγγραφα που κατατέθηκαν στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή.
Η αποκάλυψη έρχεται σε μια στιγμή που η οικονομία της χώρας μαστίζεται από ελλείψεις τροφίμων και πληθωρισμό και στους δρόμους του Καράκας δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν απαιτώντας εκλογές. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων την Τετάρτη.
Αλλες εταιρίες που ονομάζονται στα έγγραφα περιλαμβάνουν τις Pepsi και Walmart με 250,000 και 150,000 δολάρια αντίστοιχα, ενώ οι ιδιοκτήτες των ομάδων της NFL ή οι εταιρίες τους έδωσαν πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια. Ο ιδιοκτήτης καζίνο Σέλντον Αντελσον έδωσε άλλα 5 εκατομμύρια.
Η Βενεζουέλα βρίσκεται στη δίνη οικονομικής κρίσης. Την Τετάρτη οι διαδηλώσεις που απαιτούσαν την παραίτηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο κατέληξαν με τρεις νεκρούς.
Μέσα σ’αυτό το χαοτικό περιβάλλον, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι τα μμε στη χώρα δεν φάνηκαν να αφιερώνουν πολύ χρόνο στην αποκάλυψη ότι η κυβέρνησή τους έδωσε μέσα από την κρατική εταιρία το ποσό των 500.000 δολαρίων στην ορκωμοσία Τραμπ, λέει ο Luis Fajardo του BBC Mundo.
«Ζούμε το τέταρτο συνεχή χρόνο ύφεσης, έχουμε το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στον κόσμο και αντιμετωπίζουμε έλλειψη πολλών βασικών αγαθών. Είναι σκανδαλώδες που η Βενεζουέλα, μέσα σε μια τέτοια κρίση, κάνει δωρεές για την ορκωμοσία ενός Αμερικανού προέδρου, που τουλάχιστον θεωρητικά είναι ιδεολογικά αντίθετος με την επανάσταση» λέει στο BBC ο Χοσέ Μανουέλ Πουέντε, καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο IESA του Καράκας.
Η καταβολή του ποσού έγινε μέσω της Citgo, που είναι η αμερικανική θυγατρική της κρατικής εταιρίας PDVSA της Βενεζουέλας.
Στο παρελθόν ο προκάτοχος του Μαδούρο Ούγκο Τσάβες χρησιμοποίησε την Citgo για να δώσει επιδοτούμενα καύσιμα σε χαμηλού εισοδήματος πολίτες σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ για να ενοχλήσει τους ιδεολογικούς του αντιπάλους στο Λευκό Οίκο.
Η κυβέρνηση Μαδούρο φαίνεται να χρησιμοποιεί έναν λιγότερο συγκρουσιακό τρόπο προς την Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας φέρεται να έχει πει πρόσφατα ότι ο Τραμπ υπήρξε ο στόχος «βάναυσης καμπάνιας μίσους» προσθέτοντας ότι «δεν θα είναι χειρότερος από τον Ομπάμα».
«Η (μπολιβαριανή) επανάσταση είναι πραγματιστική» λέει ο Πουέντε. «Δεκαοκτώ χρόνια μετά, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος. It is business as usual».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top